De eerste emoticons 🙂 en 🙁 worden online geveild in de Verenigde Staten. Ze worden door de bedenker verkocht in de vorm van een zogenoemde non-fungible token (NFT).
Dat is een niet-inwisselbaar kenmerk dat het eigenaarschap garandeert.
Emoticons
Hoewel we tegenwoordig dood worden gegooid met de hoeveelheid emoticons – en die ook nog wel eens voor wat miscommunicatie kunnen zorgen – waren deze twee er als eersten bij. De emoticons werden op 19 september 1982 bedacht en voor het eerst gebruikt door Scott Fahlman, professor computerwetenschappen aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University.
De emoticon 🙂 moest aanvankelijk een grap aanduiden en 🙁 stond voor “ik ben serieus”. Maar tegenwoordig laat de gebruiker er vooral mee zien wel of niet blij te zijn.
NFT
Veilinghuis Heritage Auctions meldt dat de emoticons als NFT worden verkocht. Deze komen dan samen met een gesigneerd certificaat en twee essays van de bedenker. In een van die essays schrijft Fahlman dat de emoticons “de eerste stappen naar een nieuw soort universele taal” vertegenwoordigen. En daar kunnen we hem geen ongelijk in geven. Het startbod was 1000 dollar. Bieden kan tot en met 23 september.
Er worden steeds meer digitale objecten als NFT’s verkocht. Denk aan de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar. Die leverden allebei miljoenen euro’s op. De tweet en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar.