Veel Amerikaanse vrouwen verwijderen hun menstruatie-apps, omdat ze strafrechtelijk bewijs op kunnen leveren nu abortus op veel plekken illegaal is.
En volgens privacy-experts zijn dat terechte zorgen, schrijft Trouw.
Menstruatie-app
Een menstruatie-app was eerst nog een handig hulpmiddel om ongesteldheid bij te houden. Maar nu het Amerikaanse gerechtshof een streep door het landelijke recht op abortus zet, neemt de angst toe. Amerikaanse vrouwen vrezen dat de data van de menstruatie-apps als bewijs tegen hen kan worden gebruikt in eventuele abortus-rechtszaken.
Op sociale media als Twitter delen mensen massaal de oproepen om de apps van de telefoon te verwijderen.
Bewijs
Volgens verschillende privacy-experts is de angst onder Amerikaanse vrouwen terecht. “Openbaar aanklagers hebben het recht om gegevens op te vragen. En als je een abortus nodig hebt, een miskraam hebt of naar een andere staat reist, moet je heel goed nadenken over wat er op je telefoon staat”, aldus advocaat en activist Elizabeth McLaughlin, die een van de virale tweets schreef.
Privacy-activist Evan Greer benadrukt bij radiostation NPR zelfs dat het probleem niet alleen bij menstruatie-apps ligt. Elke app kan namelijk je locatiegegevens bijhouden. Mocht je zoekgeschiedenis aangeven dat je op abortus zoekt, dan kan ook dat tegen je werken.
Sporen uitwissen
In 2019 onthulde The Wall Street Journal dat Flo, de populairste menstruatie-app, data doorverkocht aan Facebook. De app meldde na de beslissing van het hooggerechtshof echter dat het een privé modus aan wil bieden, maar experts betwijfelen of gebruikers daarmee echt elk dataspoor kunnen wissen.
“Er schuilt een treurige ironie in dat mensen die juist hard proberen om zwanger te worden, het lastiger krijgen om de technologie daarvoor te gebruiken uit angst dat die tegen ze gebruikt wordt”, aldus jurist en activist Albert Fox Cahn in Wire.