Het coronavirus grijpt nog altijd als gloeiende lava om zich heen. Waar het ene land al stelt coronavrij te zijn, sterft in Amerika één coronadode per minuut.
Hoe komt het dat het immense land zo hard geraakt wordt?
Het coronavirus grijpt nog altijd als gloeiende lava om zich heen. Waar het ene land al stelt coronavrij te zijn, sterft in Amerika één coronadode per minuut.
Hoe komt het dat het immense land zo hard geraakt wordt?
Er zijn inmiddels bijna zestig coronadoden per uur in de VS. Het land heeft zelfs het hoogste aantal coronadoden tot nu toe: meer dan 150.000 mensen zijn inmiddels bezweken aan COVID-19.
Lees ook
Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in de VS op één dag
Woensdag registreerde Amerika nog 1.461 nieuwe coronadoden op één dag. Dat is het op een na hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. Zo zijn in de afgelopen elf dagen meer dan 10.000 doden gemeld. Volgens wetenschappers kan het aantal coronadoden in het land over drie maanden al meer dan 200.000 zijn.
Het virus lijkt vrij spel te hebben in the land of the free, home of the brave. Een reden voor de enorm hoge aantallen is dat er binnen de VS grote verschillen zijn als het gaat om de bestrijding van corona. Zo is het in enkele staten verplicht om mondkapjes in openbare ruimtes te dragen, en zijn andere staten juist tegen zulke maatregelen. Ook president Trump heeft altijd benadrukt dat het dragen van een mondkapje een vrije keuze moet zijn.
LIBERATE MICHIGAN!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 17, 2020
Daarnaast zei hij maandenlang dat de uitbraak van de ziekte niet zo groot was als werd gedacht. Hij noemde het ‘nagloeiend as’ van een brand die onder controle was. Hij riep in april zijn land zelfs op om het openbare leven weer op te pakken. Inmiddels ziet hij de ernst van de zaak iets meer in en meldt hij dat er inderdaad ernstige uitbraken zijn.
Vooral veel arme en zwarte Amerikanen blijken het slachtoffer van het virus. Zij raken naar verhouding vaker besmet, worden vaker ernstig ziek en gaan vaker dood aan het virus. Volgens epidemiologen komt dat omdat ze eerder gebruikmaken van het openbaar vervoer, minder geld hebben voor gezond voedsel en daardoor sneller overgewicht hebben. En dan is er nog de gezondheidszorg in het land.
Lees ook
Ruim 600.000 coronabesmettingen wereldwijd vastgesteld, VS nieuw epicentrum
Zo hebben veel Amerikanen geen huisarts en telde het land twee jaar geleden nog 27,5 miljoen onverzekerden, onder wie een groot deel mensen uit arme families. Zij kunnen de verzekering niet betalen. Nog eens miljoenen Amerikanen zijn onderverzekerd. Zij hebben wel een polis, maar die dekt niet alles of heeft zo’n hoog eigen risico dat het zieken ervan weerhoudt om naar de dokter te gaan.
Ook dreigen miljoenen Amerikanen uit dezelfde arme gemeenschap hun huis te verliezen. Velen zijn inmiddels hun baan verloren, waardoor ze de huur niet meer kunnen betalen. Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis beschermden meer dan veertig staten deze doelgroep tegen hun huiseigenaren, maar inmiddels staat het verbod op huisuitzetting op het punt om te verlopen – als het nog niet al verlopen is.
Volgens Eric Dunn van het National Housing Law Project, een non-profitorganisatie die opkomt voor (de rechten van) huurders, dreigen tien tot twintig miljoen mensen hun huis te verliezen, meldt NOS. Als dat werkelijkheid wordt, vreest Dunn voor een ‘daklozenexplosie’. De overheid zou dit kunnen voorkomen door bijvoorbeeld subsidie te geven aan huiseigenaren, zodat huurders tijdelijk geen of minder huur hoeven te betalen. Maar of die steun er ook daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Daarover onderhandelen de Democraten en Republikeinen nog volop.