Nederland hoort maandag hoe de ontwikkeling van een mogelijk coronavaccin verloopt. Hoewel het middel nog in de testfase zit, zijn er alvast honderdduizenden doses gereserveerd.
Daar wist minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid voor te zorgen.
Eerste testresultaten
De eerste testresultaten van het vaccin, AZD1222 genaamd, worden gedeeld in The Lancet. Dat is een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap.
Het middel wordt door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en wetenschappers van de Britse universiteit van Oxford ontwikkeld. Nederland wist samen met Duitsland, Frankrijk en Italië alvast 300 miljoen doses van het middel te bestellen, ook al is het nog niet zeker of het vaccin werkt en veilig is. De Verenigde Staten hebben 400 miljoen doses besteld.
Drie fases
Voordat een vaccin op de markt mag komen, moet het eerst uitgebreid getest worden. Dat gebeurt met reageerbuizen, gekweekte cellen en, eventueel, ook proefdieren. Veelbelovende middelen worden daarna op mensen getest.
Dat testen gebeurt in drie fases: eerst testen onderzoekers wat de goede dosis is en of er bijwerkingen zijn. Daarna worden de proeven uitgebreid en de resultaten vergeleken. Na de derde fase wordt een middel goedgekeurd door toezichthouders. De tests van AZD1222 zitten nu in de derde fase, maar The Lancet publiceert maandag de resultaten van fase 1.
Race om coronavaccin
Over de hele wereld worden meer dan honderd mogelijke vaccins tegen het coronavirus getest. AZD1222 is tot nu toe het meest vergevorderd. Een andere fabrikant van een mogelijk vaccin wil eind juli beginnen met tests in fase 3.
De race voor een coronavaccin is in volle gang. Het bedrijf dat erin slaagt om als eerste een coronamiddel op de markt te brengen, kan immers rekenen op een grote bron van inkomsten. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië hopen dat ze aan het einde van dit jaar een eerste hoeveelheid vaccins hebben. Ze willen dit ook delen met andere Europese landen.