Het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent – sinds ze weer gasten mag ontvangen – vijf euro coronatoeslag per bezoeker. Dit ter compensatie voor de gevolgen van de pandemie, zo stelt de directie.
Dineren dus dokken: Brussels restaurant vraagt vijf euro coronatoeslag per gast
Restaurants sloten wereldwijd hun deuren voor gasten door de geldende coronamaatregelen. Ook in Nederland gingen alle horecagelegenheden drie maanden dicht. Dat is pijnlijk, al helemaal als het om de financiën gaat. Geen bezoekers betekent namelijk voor veel restaurants geen inkomen.
Coronatoeslag
Een klant van VIVA M’Boma deelde na zijn maaltijd de rekening. Hij was ontevreden over de vijf euro die hij bovenop de normale prijs betaalde. De foto van zijn bonnetje kwam al gauw terecht bij verschillende nieuwsmedia.
https://twitter.com/VlaanderenN/status/1277558463636406274
Het Brusselse restaurant is dan ook niet een doorsnee Italiaan of patatzaak. Nee, VIVA M’Boma zorgde er – naar eigen zeggen – voor dat orgaanvlees weer een ereplaats op haar menukaart heeft. Denk daarbij aan kalfslever of -nieren, ‘lauwe lamstongen’, of een bordje ‘brouwersdarmen’. Eet smakelijk.
Lees ook
Experiment in buffetrestaurant toont hoe snel virus kan verspreiden
Reactie
De uitbater van het restaurant laat – na wat ophef – via Facebook weten waarom vijf euro coronatoeslag is ingevoerd. ‘We zijn drie maanden gesloten geweest, ontvangen nu slechts de helft van onze gasten én draaien tweederde van de normale omzet’, schrijft hij namens de directie. ‘We hebben niemand hoeven ontslaan, omdat we een hecht team zijn. In goede en in slechte tijden.’
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1989006731230303&id=376525699145089&__xts__[0]=68.ARByINhu-E0WzPFHC-XO2sWusMVP0ZmGcnQ4TqhBxNXDX-mCEiZ8hHl95BJczjrELKhjyil5MuCcxi56A6xCBuY2ib7EQ7mBKtVJx7YKpDihcRT5eyN1F-spossrIszqfxNNp7cR3SoI_2_Lt9AmhRfR0CPNYZ1QdwUunxCyLG1ph3akAMj4A2WDn1xRQbBq-ztIt7CqZCcGc0LcRNplh55jwjrYcRUjE9kbwv2EsJytuF8PiW7Lmy3UAVm0EOwaHsxYIxbA2sYqI4FDoigJ1XhXW6gOBlyTtECddR4UVol3rn6Nd6Z-zDJPwFPPXMouD3fl0kMTbk0xuhfOJOEgDQ&__tn__=-R
Lees ook
Chocolade in al zijn glorie: Tony’s Chocolonely opent restaurant
Volgens hem is er sprake van evenveel lasten als voorheen en nog meer kosten. ‘Er is voor ons geen balans als we de coronamaatregelen naleven. We wilden niemand shockeren, maar wel de oplopende kosten doorberekenen.’ Sommige klanten reageren begripvol op de toeslag. Anderen vinden vijf euro per persoon nét iets te veel en dat is helaas ook terug te zien in de meest recente reviews van het restaurant: die zijn opeens opvallend negatief.