Ontkurk je graag een fles cava op z’n tijd? Dat gaat waarschijnlijk een stuk duurder worden. Door klimaatverandering kampen Catalaanse cavaboeren met aanhoudende droogte, en dat heeft impact op de druiven.
Of beter gezegd: het gebrek daaraan.
Cava
Iets te vieren? Dan trekken we maar al te graag een fles bubbels open. En hoewel je bij steeds meer Nederlandse producenten terecht kunt voor mousserende wijn, blijft de Spaanse cava populair. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van de wereld.
Een van de grootste cavaproducenten ter wereld, het Spaans-Duitse Freixenet, voorziet ons normaliter in een groot deel van die behoefte. Maar dat bedrijf is genoodzaakt vanaf mei 80 procent van zijn werknemers tijdelijk op non-actief te stellen. ‘De maatregel is gericht op het garanderen van de levensvatbaarheid van het bedrijf, om het hoofd te bieden aan overmacht veroorzaakt door de ernstige droogte’, aldus Freixenet in een verklaring. Of het verlof voor de werknemers doorgaat, moet nog besloten worden door de regionale regering en vakbonden.
Het bedrijf doelt op de extreme droogte waar cavaboeren in Catalonië al jarenlang mee kampen als gevolg van de opwarming van de aarde. Hun geteelde druiven schrompelen weg in de felle zon. Vooral de Spaanse regio El Penedès, het hart van de cavaproductie, wordt flink getroffen. In de winter heeft het daar nauwelijks geregend.
De druivenopbrengsten zijn drastisch gedaald door de droogte. Door de tegenvallende oogst en hogere productiekosten stijgen de prijzen van de druiven en daardoor ook van de cava. Experts verwachten dan ook dat de wijn dit jaar duurder wordt voor de consument. Wellicht is er ook minder beschikbaar in de supermarkt.