De Canadese premier Justin Trudeau zet een speciale – nog nooit gebruikte – noodwet in om meer te kunnen doen tegen de hardnekkige blokkades door tegenstanders van het coronabeleid.
Die acties veroorzaken grote problemen bij onder meer bedrijven.
Blokkades
Trudeau wil zijn regering en de politie meer macht geven om de “illegale” protesten te verbreken. Hierbij gaat het met name om de truckers met hun zogenoemde vrijheidskonvooien.
“Dit is geen vreedzaam protest”, zei de premier tegen journalisten in Ottawa. “Het gaat erom dat we het Canadese volk veilig houden, de banen van mensen beschermen en het vertrouwen in onze instituties vergroten.” Het is vooralsnog niet de bedoeling het leger in te zetten, benadrukte Trudeau.
Afgelopen dagen leidde de blokkade van een zeer belangrijke grensbrug met de Verenigde Staten tot grote economische schade. Autofabrikanten kampten bijvoorbeeld met een gebrek aan onderdelen. De brug werd zondagavond weer in gebruik genomen. In de hoofdstad Ottawa zouden ook nog zo’n vierhonderd vrachtwagens straten blokkeren.
Noodwet
De Canadese regering wil verdere economische schade beperken door de financiering die de demonstranten in de hoofdstad ontvangen, te stoppen. Daarvoor verbreden ze de regels rond witwassen, zodat nu ook websites als GoFundMe eronder vallen. Banken krijgen de bevoegdheid hun diensten te staken aan klanten als ze vermoeden dat die geld doneren aan de demonstranten.
“Het gaat erom dat we het pad van het geld volgen”, zegt minister van Financiën Chrystia Freeland. “We moeten het financieren van deze illegale blokkades stoppen.” Freeland kondigde ook aan dat eigenaren die hun vrachtwagens in de protesten gebruiken vanaf nu een straf kunnen krijgen.
De zakelijke bankrekeningen van deze eigenaren en de verzekeringen van de vrachtwagens kunnen worden bevroren. “Stuur je vrachtwagens naar huis. De Canadese economie heeft ze nodig om legitiem werk te doen”, aldus Freeland.