Romig, zacht en de meest geliefde kaas van Frankrijk. We hebben het natuurlijk over camembert. Maar het lijkt erop dat de favoriete kaas van de Fransen dreigt uit te sterven.
Crisis in de kaaswereld: camembert wordt bedreigd met uitsterven
De boosdoener? Een van de belangrijkste schimmels die de korst van de kaas een boterachtige smaak en geur geeft, wordt steeds schaarser.
Alarmbellen
Afgelopen januari gingen de alarmbellen rinkelen. Uit een recent onderzoek van wetenschappers van de Paris-Saclay University blijkt dat de belangrijkste schimmel, penicillium camemberti, steeds schaarser wordt. Dit komt omdat de schimmel lijdt onder de druk van industriële productie.
Onderzoekers ontdekten dat de schimmel een zeer lage genetische diversiteit heeft. Daardoor is deze niet in staat zich seksueel voort te planten. Huh? Ja, inderdaad. Ook (schimmel)kaas plant zich op die manier voort. Volgens het Frans Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) houdt dit in dat ‘het nu erg moeilijk is voor fabrikanten om voldoende hoeveelheden sporen van de schimmel te verkrijgen om hun Normandische kaasproductie voort te zetten.’
Camembert inslaan?
Moeten we dan nu een voorraad camembert inslaan? Nee, er is nog geen reden tot paniek. LINDA. belde verschillende kaaswinkels in Nederland. De meesten geven aan niet bekend te zijn met het probleem.
Roland de Wit van Kaashandel de Wit is echter wel op de hoogte. Hij benoemt de omstandigheden die bijdragen aan het uitsterven van de camembert. “De industrie is de kleine ambachtelijke kaasproductie uit de markt aan het drukken door veelal melk op te kopen ten behoeve van massaproductie. Er blijft daardoor te weinig over voor kleine bedrijven.
Die krijgen ook steeds vaker te maken met een gebrek aan bedrijfsopvolging, te hoge investeringen om nog te kunnen produceren en aan de huidige eisen te kunnen voldoen”, zegt De Wit. “Daarnaast wordt de wetgeving in Frankrijk aangepast om kazen die alleen in afgebakende gebieden gemaakt worden, de AOP kazen, ook buiten deze gebieden te mogen maken.”
Nederland kaasland
Over de situatie in Nederland zegt De Wit: “In Nederland zijn boeren veelal overgeleverd aan de grote producenten die de prijs bepalen. De boeren moeten heel veel produceren om een enigszins acceptabel inkomen te generen en om winst uit investeringen te halen. Wat nu gebeurt, is dat de grote partijen gaan bepalen wat er gemaakt wordt en uiteindelijk bij de consument op het bord terechtkomt.”
Het lijkt erop dat we voorlopig dus nog steeds kunnen genieten van een kaasplank, mét camembert.
Kaas boven kaas: deze landen zijn 'the cheesiest nations'Lees ook