Californië gaat z’n eigen insuline produceren. De Amerikaanse staat trekt ongeveer 98 miljoen euro uit om insuline tegen kostprijs (of net daarboven) te kunnen verkopen.
Gouverneur Gavin Newsom kondigde dit aan in een video op Twitter.
Hoge kosten
Een recente studie van de Yale-universiteit toont aan dat 14 procent van de insuline-gebruikers een “catastrofaal” deel van hun inkomen aan insuline uitgeeft. Het gaat dan om 40 procent van het inkomen dat overblijft na huisvesting en eten. Volgens Newsom kost het veel patiënten nu tussen de 300 en 500 euro per maand.
In 2019 concludeerden andere Yale-onderzoekers al dat een op de vier diabetici in de VS minder insuline gebruikt dan men nodig heeft vanwege hoge kosten. Bijvoorbeeld door een dosis over te slaan of per dosis minder dan voorgeschreven te gebruiken. Onderzoeker Kasia Lipska geeft aan dat de prijs van insuline in de VS de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld is. “Dat is geen inflatie, er is veel meer aan de hand.”
Daarom trekt Californië nu de geldkraan open. De helft van het beschikbare budget wordt ingezet om een goedkope vorm van insuline te produceren, de rest om een productiefaciliteit te beginnen. Het is nog niet bekend wanneer het te koop is, en voor welke prijs.
Volgens gezondheidsagentschap CDC lijden 37,3 miljoen Amerikanen aan diabetes. Dat is ruim 11 procent van de bevolking. Van die 37 miljoen hebben 7 miljoen Amerikanen dagelijks insuline nodig. Nog eens 96 miljoen volwassen Amerikanen hebben prediabetes, een voorfase van diabetes type-2.