De Kerk van Engeland verbood de dochter van Nobelprijswinnaar Desmond Tutu donderdag een uitvaartdienst te leiden. De reden: ze is getrouwd met een vrouw. Dat bevestigde de kerk vrijdag tegen de BBC.
Britse kerk verbood lesbische dochter van Desmond Tutu uitvaartdienst te leiden
Mpho Tutu van Furth is een gewijde priester in de Episcopal Church in de Verenigde Staten, die het homohuwelijk erkent.
Uitvaartdienst
Het homohuwelijk is sinds 2013 legaal in Engeland. Maar de Kerk van Engeland staat haar priesters niet toe om homohuwelijken aan te gaan. De leer van de kerk schrijft voor dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan zijn.
Tutu van Furth vertelde de BBC dat ze was gevraagd de begrafenis van haar peetvader Martin Kenyon te leiden. Hij had de wens geuit dat zij die rol op zich zou nemen. Het plaatselijke bisdom van de Kerk van Engeland sprak echter zijn veto uit.
Via een omweg kon ze donderdag de bewuste uitvaartdienst alsnog leiden. Kenyons familie verplaatste de begrafenis naar een tent, waardoor Tutu van Furth alsnog de dienst kon leiden. “Het was heel grof en kwetsend”, zei ze over het veto van de kerk.
Homohuwelijk blijft in Japan verbodenLees ookTutu
Tutu van Furth is getrouwd met Marceline Tutu van Furth, een in Amsterdam gevestigde hoogleraar. Het echtpaar woont in Amsterdam. Vanwege dat huwelijk mag ze sinds 2016 in Zuid-Afrika Anglicaanse Kerk geen heilige communie, bruiloften, dopen of begrafenissen meer leiden.
Tutu van Furths vader, die vorig jaar stierf, was de voormalige aartsbisschop van Kaapstad en een kopstuk van de antiapartheidsstrijd. Hij ontving in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.
Verenigd Koninkrijk neemt afscheid van koningin ElizabethLees ook