De zeventienjarige Maëlle Nactergal overleed afgelopen week in België aan de gevolgen van het uiterst zeldzame Toxische Shock Syndroom (TSS). Deze ziekte is beter bekend als de ’tamponziekte’.
Het komt zelden voor dat iemand overlijdt aan TSS.
De zeventienjarige Maëlle Nactergal overleed afgelopen week in België aan de gevolgen van het uiterst zeldzame Toxische Shock Syndroom (TSS). Deze ziekte is beter bekend als de ’tamponziekte’.
Het komt zelden voor dat iemand overlijdt aan TSS.
De tamponziekte ontstaat wanneer bacteriën die van nature in de vagina aanwezig zijn giftige stoffen afscheiden. Als deze terechtkomen in een broeierige omgeving – iets wat kan ontstaan door het niet tijdig verwisselen van een tampon – kunnen deze in de bloedbaan terechtkomen en zo het lichaam als het ware vergiftigen.
De TSS verlaagt de bloeddruk, waardoor organen te weinig bloed krijgen en één voor één uitvallen. In eerste instantie ontstaan er griepachtige verschijnselen. ‘Maëlle was maandagavond wezen sporten. Later op de avond kreeg ze plotseling koorts en begon ze over te geven, vertelt haar moeder, Laurence Hennuy, in een bericht op Facebook.
Toen haar lichaamstemperatuur de volgende ochtend nog niet was gezakt, gingen ze naar de dokter. Hij vermoedde eveneens dat het om griep ging. Hij schreef een recept voor, maar dat sloeg niet aan. Maëlle ging zo snel achteruit dat ze later die dag naar het ziekenhuis is gebracht. Een dag later werd in een ander ziekenhuis de diagnose TSS gesteld, maar op dat moment konden de artsen al niets meer voor haar doen.
Door te delen wat haar dochter is overkomen, wil Laurence andere meiden, verpleegkundigen en artsen aansporen om zich beter te verdiepen in de risico’s van het langdurig dragen van tampons. ‘Maëlle was een sportief meisje, dat zin had in het leven en nog heel veel plannen had’, schrijft ze op Facebook. ‘Mijn engel, mijn trots, je wilde de wereld rondreizen en nu ben je onverwachts aan een hele lange reis begonnen.’
Lees ook
Model dat haar rechterbeen verloor door ’tamponziekte’ is nu ook haar linkerbeen verloren
TSS komt bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor. Wanneer de ziekte in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, is deze vaak nog te genezen met antibiotica. De aangetaste organen in het lichaam kunnen dan herstellen. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen die tampons gebruiken, maar kan ook bij mannen voorkomen. In dat geval komen de giftige stoffen in het bloed terecht door wondjes op de huid of beschadigde slijmvliezen.
In de LINDA.original Dr. Bertho beantwoordt gynaecoloog Bertho Nieboer prangende vragen, waaronder: mag je met een tampon in slapen?