De wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs kan komende winter, waarschijnlijk begin volgend jaar, beginnen. Twee jaar geleden werd de iconische kathedraal door een grote brand verwoest.
Hoe deze grote brand kon ontstaan, is nog altijd een raadsel.
Notre-Dame
De 850 jaar oude gothische kathedraal brandde in de nacht van 15 april 2019 grotendeels af, vlak voor de ogen van duizenden ongelovig toekijkende Parijzenaren – en de rest van de wereldbevolking. “Er ging een 11 september-effect van uit”, zei de internationaal ambassadeur van het project, die erop wees dat de beelden van de brandende Notre-Dame de hele wereld over gingen.
Deze zomer ronden ze het veiligstellen van de resten tegen instortingsgevaar af. Want dat is een voorwaarde voor de start van de bouwoperatie, die de Notre-Dame in zijn identieke staat gaat herstellen. Dat is in ieder geval de intentie.
In Frankrijk zijn al duizenden eiken gekapt. Daarvan ligt het hout te drogen om te worden gebruikt voor de torenspits en de dakconstructie. In de kathedraal staat een woud aan steigers en hangen talloze netten en dekzeilen. Momenteel zijn daar timmerlieden, steigerbouwers en kraanmachinisten hard aan het werk.
Of de wereldwijd ingezamelde 830 miljoen euro genoeg is voor het herstel van de Notre-Dame? Dat blijft volgens het Franse persagentschap AFP nog de vraag. De kosten van het project zijn namelijk opgestuwd vanwege complicaties door de coronapandemie, wat het niet makkelijker maakt.