Het basisinkomen verbetert de werkgelegenheid en draagt bij aan het mentaal en financieel welzijn van zijn ontvangers. Dat blijkt uit onderzoek in Finland. Het land experimenteerde met een tweejarig basisinkomen.
'Basisinkomen verbetert mentaal én financieel welzijn'
Finse regering
De regering in het land gaf 2000 werklozen tussen de 25 en 58 jaar, in 2017 en 2018 een basisinkomen. Zonder enige verplichting kregen zij maandelijks 560 euro op hun bankrekening gestort. Een bedrag waarover geen belasting wordt gerekend.
Lees ook
Pip (23) en Marvin (24) zijn zangers: ‘We hebben de komende maanden geen inkomen’
De gelukkigen mochten de proef niet weigeren. Kregen zij een baan of loonsverhoging, dan hoefden ze niet te vrezen voor de extra inkomsten. En ook afmelden was geen optie. De Finse overheid had de test in de wet vastgelegd.
Werkloosheidsuitkering
In de studie is het welzijn van de ontvangers van het basisinkomen vergeleken met dat van de 173.000 Finnen met een werkloosheidsuitkering. Wat bleek? Degenen met een basisinkomen werkten in de periode van september 2017 tot oktober 2018 gemiddeld zes dagen meer dan degenen met een werkloosheidsuitkering. De onderzoekers concludeerden dat ze mentaal en financieel gezonder waren, cognitief beter functioneerden en een groter vertrouwen hadden in de toekomst.
Lees ook
Homostellen hebben het hoogste inkomen van alle koppels, blijkt uit onderzoek
Presentator Antoinette Hertsenberg pleitte eerder, in haar programma Radar, al voor een basisinkomen voor 55-plussers in Nederland. Volgens haar is het sociale stelsel voor werkloze ouderen ‘een hel’.