Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen leggen dinsdag de werkzaamheden op het Griekse eiland Lesbos neer. De werksituatie voor de hulporganisatie zou niet veilig zijn.
Wanneer de de hulpverleners hun werk weer kunnen oppakken, is niet duidelijk.
Bedreigingen
Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen vertelt aan NU.nl dat de NGO per direct stopt met de hulpvoorziening op Lesbos. De hulporganisatie heeft onder meer een kliniek naast vluchtelingenkamp Moria waar vluchtelingen medisch en psychosociaal geholpen worden. “Er wordt per dag bekeken of het weer veilig genoeg is voor onze medewerkers”, aldus een woordvoerder.
Hulpverleners van Stichting Bootvluchteling zijn de afgelopen dagen belaagd door meerdere eilandbewoners. Leden van de organisatie zijn naar een geheime locatie gebracht waar ze veilig zijn. Werknemers van Artsen zonder Grenzen zijn nog niet aangevallen. Ze zijn wel bedreigd door inwoners van Lesbos.
Lesbos
Er heerst grote onvrede op het eiland wegens de grote aanwas van vluchtelingen sinds de Turkse president Erdogan twee weken geleden de grenzen van zijn land heeft opengezet. Sindsdien proberen duizenden vluchtelingen de oversteek te maken, waarvan het grootste deel op Lesbos aankomt.
“Op Lesbos wonen zo’n 80.000 mensen. Die populatie kan de grote stroom aan vluchtelingen niet alleen aan”, vertelt Caroline Willemen, coördinator van Artsen zonder Grenzen, over de “verslechterende situatie”.
Sinds de grensopening heeft Griekenland laten weten nieuwe vluchtelingenkampen te willen bouwen. Dat leidt tot boosheid bij de inwoners van het eiland. Eilandbewoners blokkeren de wegen voor vluchtelingen naar de kampen, maar mensen in de kampen kunnen er ook niet uit. “Ze hebben geen toegang tot voorzieningen”, aldus Willemen.
Kyriakos Mitsotakis, minister-president van Griekenland, ziet de situatie in het grensgebied met Turkije als een “asymmetrische dreiging” voor de EU-grenzen. Mitsotakis hoopt dat de crisis “een waarschuwing is voor Europa om haar verantwoordelijkheid te nemen”.