De Amerikaanse troepen hebben hun terugtrekking uit Afghanistan een dag eerder dan aangekondigd voltooid.
Dat maakt het ministerie van Defensie maandag bekend.
Evacuaties
Topgeneraal Kenneth McKenzie zei dat de laatste Amerikaanse vlucht eerder op de dag is vertrokken. Er was geen overdracht, maar de Amerikanen hebben de ‘behulpzame’ Taliban verteld wanneer ze zouden vertrekken. Hij erkende tegenover de pers dat het niet is gelukt alle Amerikanen het land uit te krijgen, omdat zij het vliegveld niet konden bereiken.
Hiermee komt een einde aan twintig jaar westerse militaire aanwezigheid in het land waar de fundamentalistische Taliban de macht ruim twee weken geleden overnamen. Sindsdien hebben de VS en hun bondgenoten meer dan 120.000 mensen geëvacueerd vanuit Kabul, maar er blijven nog mensen achter in het land.
Volgens McKenzie waren er bij de aftocht geen evacués meer op het vliegveld. Op Hamid Karzai International Airport is nu geen luchtvaartautoriteit meer en er is geen controle meer over het Afghaanse luchtruim, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.
Amerikanen in Afghanistan
Het Amerikaanse leger viel Afghanistan in 2001 binnen vanwege de aanslagen van al-Qaeda op 11 september in de Verenigde Staten. Dat gebeurde nadat de Taliban, de toenmalige machthebbers van Afghanistan, weigerden de leider van de terreurgroep uit te leveren. De Taliban werden verdreven en NAVO-landen, inclusief Nederland, stuurden troepen naar Afghanistan nadat de VS een beroep op hen had gedaan.
In de jaren daarop werd een nieuwe regering geïnstalleerd en bleven de buitenlandse troepen om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij de wederopbouw. De Taliban waren verslagen, maar niet verdwenen. Zij voerden aanslagen uit en probeerden gebieden te heroveren en lokale machthebbers voor te bereiden op een machtswisseling.
Taliban
Na jarenlange onderhandelingen sloten de Taliban en de VS in 2020 een akkoord over het vertrek van de VS en de NAVO. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in april dit jaar aan zich te houden aan de afspraken van zijn voorganger Donald Trump, maar verplaatste de deadline. De Taliban maakten vervolgens een snelle opmars en kwamen halverwege augustus met de verovering van Kabul weer aan de macht.