De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vrijdag begraven in Moskou. Duizenden mensen hebben zich verzameld om hem een laatste groet te brengen.
Navalny is twee weken geleden in een strafkolonie overleden.
Aleksej Navalny begraven
De dienst vond plaats in een Russisch-orthodoxe kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna is hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.
Het is niet bekendgemaakt hoeveel mensen de ceremonie in de kerk mochten bijwonen. De sfeer rond de uitvaart is gespannen.
De politie is massaal aanwezig en voorbijgangers krijgen te maken met controles. Het is nog onduidelijk hoe de autoriteiten gaan optreden tegen mensen die hun steun komen betuigen. Er zijn eerder al sympathisanten opgepakt die bloemen legden na het overlijden van Navalny in een strafkolonie.
— Команда Навального | ФБК (@teamnavalny) March 1, 2024
De Russische autoriteiten hebben ook strenge veiligheidsmaatregelen genomen in aanloop naar de begrafenis. Zo is er veel politie op de been en zijn er verschillende straten afgezet.
Beelden uitvaart geblokkeerd
Internationale nieuwszenders zonden live beelden uit vanaf de uitvaart, maar sommige feeds leken geblokkeerd te worden.
De BBC bericht dat toeschouwers bloemen gooiden toen de kist na de plechtigheid naar buiten werd gebracht. Mensen riepen “beulen”, “Rusland zal vrij zijn” en “geen oorlog”.
Het team van de overleden activist deelde op social media een eerste foto van de uitvaart. Daarop is te zien dat het lichaam van Navalny grotendeels is bedekt met bloemen en dat hij in een open kist ligt.
Afscheid
Weduwe Joelia Navalnaja houdt president Poetin verantwoordelijk voor het overlijden van haar man. Ze zei deze week niet te weten hoe de autoriteiten gaan optreden tegen mensen die afscheid van hem komen nemen.
Navalny bracht de laatste jaren van zijn leven door in gevangenschap. De Russische autoriteiten arresteerden hem toen hij in 2021 terugkeerde naar zijn thuisland.
Hij had in Duitsland een medische behandeling ondergaan nadat hij in Rusland was vergiftigd. Aanhangers zien zijn vervolging als politiek gemotiveerd.