Biologische groenten worden steeds populairder, maar of ze nou écht gezonder, voedzamer en minder schadelijk zijn dan de normale variant, is nog onduidelijk.
In de aflevering worden verschillende deskundigen en telers aan de tand gevoeld om zo veel mogelijk te weten te komen over biologische groenten. Zo onderzoekt presentator Ersin Kiris of je het verschil tussen een ‘gewone’ paprika en een biologische kunt proeven.
Chemisch
Presentatrice Marlijn Weerdenburg gaat langs bij biologische teler Jan van Lierop. Hij gebruikt geen kunstmest en geen gewasbeschermingsmiddelen op chemische basis. “Maar of het gezonder is, kan ik niet zeggen. Vanwege het feit dat wij geen pesticiden gebruiken en kunstmest, kan het zeker niet ongezonder zijn lijkt mij.”
Geen paniek
Tóch blijkt dat Van Lierop wel een natuurlijk bestrijdingsmiddel móet gebruiken, omdat hij regelmatig last heeft van luizen op zijn groente. “We moeten wel iets doen, want ook de biologische consument is vies van luizen. Dat voelt niet goed, maar zo is het nu eenmaal.” Maar geen paniek: volgens toxicoloog Martin van den Berg moeten we een wel héél grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen (natuurlijk of chemisch), wil het schadelijk zijn.
De hele aflevering van Broodje Gezond zien? Dat kan hier. Het fragment waarin Marlijn en Ersin hun conclusies trekken, begint op minuut 23:03.
Mooie uitzending van #broodjegezond. 'Zijn biologische groenten echt gezonder?' Nee, is het antwoord. Biologische groenten zijn niet gezonder, maar de teelt is wel beter voor het milieu.