Terwijl het Verenigd Koninkrijk vanwege de Britse variant van het coronavirus in hun piek van de pandemie zit, duiken er ook andere mutaties op.
Dit is wat we over de mutaties weten.
Terwijl het Verenigd Koninkrijk vanwege de Britse variant van het coronavirus in hun piek van de pandemie zit, duiken er ook andere mutaties op.
Dit is wat we over de mutaties weten.
De Britse variant werd voor het eerst in september vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Al snel vermoedden wetenschappers dat deze versie van het virus een stuk besmettelijker is dan de originele covid-19. Hoeveel besmettelijker precies, is nog niet duidelijk.
Onderzoek van Public Health England wees uit dat de Britse variant 35 procent besmettelijker is dan de originele variant van het coronavirus. Er is echter meer onderzoek nodig om een betrouwbare inschatting te maken van de besmettelijkheid van de mutatie. Wetenschappers zeggen nu dat de Britse variant tussen de 10 en 70 procent besmettelijker is dan de originele variant.
Viroloog Marion Koopmans stelt dat mensen die besmet zijn met de Britse variant meer virus produceren en daarom besmettelijker zijn. “Die mensen hebben echt meer virus in de keel en neus.” Mensen die besmet zijn met de Britse variant verspreiden waarschijnlijk meer virusdeeltjes tijdens het hoesten, praten of niezen.
In welke mate de nieuwe variant besmettelijker is, blijft dus nog onbekend. Maar dat het voor noodsituaties in het Verenigd Koninkrijk zorgt, staat buiten kijf. De Britse variant is verantwoordelijk voor twee derde van de besmettingen in Londen en begin deze week lagen er meer dan 30.000 mensen met de Britse variant in het ziekenhuis.
Lees ook
Verenigd Koninkrijk zit in gevaarlijkste tijd pandemie, kwestie van leven en dood
Ondertussen is de mutatie in meer dan vijftig landen en gebieden vastgesteld. Begin januari werden de eerste vijftig besmettingen in Nederland bevestigd, tot zorg van het kabinet. Zo verwacht minister Hugo de Jonge dat deze mutatie de overhand gaat nemen. Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen.
Ook de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is op twintig plaatsen, waaronder in Nederland, opgedoken. Deze variant lijkt net als de Britse variant een stuk besmettelijker dan het originele virus. Maar verder blijft er nog veel onduidelijk.
In het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan in Oostende is een 83-jarige Belgische vrouw overleden aan de Zuid-Afrikaanse variant van het longvirus. Ze had geen reisgeschiedenis en haar klachten blijken anders. Volgens Hans Rigauts, algemeen directeur van het ziekenhuis, waren het “niet de typische longklachten, maar wel maag- en darmklachten”.
Volgens het RIVM is er “tot nu toe geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan bij de variant die op dit moment het meest in Nederland gevonden wordt”.
Lees ook
‘Zuid-Afrikaanse variant’ coronavirus vastgesteld in Nederland
In Japan dook deze week een derde mutatie op bij vier mensen die terugkwamen uit Brazilië. Er lijken nog geen aanwijzingen te zijn dat deze nieuwe variant besmettelijker is, zegt hoofd infectieziekten Takaji Wakita in The Japan Times.
Maar volgens de Belgische viroloog Emmanuel André vertoont de nieuwe variant wel ‘zorgwekkende overeenkomsten’ met de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten.
Theoretisch gezien zouden de mutaties ervoor kunnen zorgen dat de vaccinaties minder goed werken. Er zijn nog geen aanwijzingen dat dat nu het geval is. Onderzoekers van Pfizer gaven eerder deze maand aan dat hun vaccin ook tegen de besmettelijkere varianten van het virus werkt.
Het RIVM noemt dat het normaal is dat een virus verandert en dat dat niet meteen betekent dat een vaccin niet meer werkzaam is. “Het gaat om kleine veranderingen in het virus. Voor nu gaan we ervan uit dat de vaccinatie ook beschermt tegen de bekende nieuwe mutaties.”
Lees ook
Nederland is de ‘rode lantaarn’-drager met vaccineren, maar hoe gaat het in onze buurlanden?