Bram werd twee jaar lang regelmatig door zijn vriendin mishandeld. In ‘Khalid & Sophie’ praat hij openhartig over de gewelddadige relatie en de onterechte stereotypering van mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld.
Bram werd jarenlang mishandeld door zijn vriendin: 'Als man wordt verwacht dat je je vrouw de baas kunt zijn'
Mensen stellen hem bijvoorbeeld vaak de vraag ‘waarom hij niet gewoon terugsloeg?’.
Trigger warning: in dit artikel gaat het over huiselijk geweld en zelfdoding.
Kortsluiting
Die eerste klap komt eigenlijk vanuit het niets voor Bram. Een woordenwisseling escaleert tot een stomp in zijn gezicht door z’n vriendin. Sindsdien valt ze hem vaker aan om kleine dingen. Maar wanneer hij na een avond stappen thuiskomt, gaat het echt fout.
Nadat Bram zijn vriendin heeft aangeraden wat water te drinken, krijgt ze kortsluiting. Na heftige woordenwisselingen escaleert de situatie; ze begint geweld te gebruiken en te dreigen met zelfdoding als Bram haar zou verlaten. “Toen heb ik de nooddienst gebeld en zijn onze wegen vanaf daar langzaam gescheiden”, vertelt hij.
Terugslaan
Als mannelijk slachtoffer van huiselijk geweld heeft Bram te maken met hele andere stereotyperingen dan vrouwelijke slachtoffers. Hij pleit in Khalid & Sophie voor een gelijkwaardige behandeling van béide geslachten in zo’n vreselijke situatie.
Want vaak reageren mensen stomverbaasd op zijn verhaal: “Als man wordt verwacht dat je je vrouw de baas kunt zijn”, aldus Bram. Mannen zijn (over het algemeen) sterker en dús kan een man geen slachtoffer zijn van huiselijk geweld, zo luidt de volksmond.
Maar voor Bram is juist dát onbegrijpelijk. “Waarom sla je haar dan niet terug’, vragen ze dan”, zegt hij gefrustreerd bij Hilbrand aan tafel. “Mensen denken dat het puur een krachtstrijd is.”
Jaimie Vaes doet voor het eerst verhaal na beelden van mishandeling: 'Er is geen weg terug'Lees ookHet fragment terugkijken? Dat kan hier.
Bellen met een hulpverlener? Dat kan via MIND Korrelatie op 0900-1450.