Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden naar verwachting vanaf begin 2024 weer elke twee jaar onderzocht op borstkanker. Eind vorig jaar besloot demissionair staatssecretaris Blokhuis dat het bevolkingsonderzoek tijdelijk niet meer elke twee jaar, maar eens in de drie jaar zou plaatsvinden.
Borstkankeronderzoek vanaf 2024 weer elke twee jaar
Aanleiding voor het besluit waren personeelstekorten en de coronacrisis.
Borstkankeronderzoek
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Blokhuis vrijdag dat de ‘uitschieters’ zijn weggewerkt. Hiermee doelt hij op de vrouwen bij wie de meeste tijd zat tussen de onderzoeken. De gemiddelde tijd tussen de uitnodigingen piekte bij iets meer dan 32 maanden en bleef daarmee binnen de drie jaar.
Hij verwacht dat die tussenpoos de komende twee jaar zal dalen. Dit komt onder meer door het werven en opleiden van nieuwe medewerkers. Maar de verwachte daling is ‘wel omkleed met veel onzekerheid’, aldus Blokhuis in de brief. ‘Met name omdat op dit moment nog onduidelijk is hoe de coronacrisis zich verder gaat ontwikkelen.’
Levensbelang
De Tweede Kamer legde zich vorig jaar niet neer bij het besluit om de screening elke drie jaar te laten plaatsvinden. Een motie die de PvdA indiende om het onderzoek toch elke twee jaar te doen, kreeg steun van bijna alle partijen. De Kamer zei dat het “van levensbelang” is dat de diagnose zo snel mogelijk wordt gesteld.
Documentairemaker Linda Hakeboom (35) kreeg de diagnose borstkanker. In Linda’s Kankerverhaal legde ze haar ervaringen een jaar lang vast in vlogs. Die kun je hier terugkijken.
Samantha (27) haalt ondanks chemokuren een negen op politie-examen: 'Megatrots'Lees ook