Kurkuma zou een geneeskrachtige werking voor borstkanker hebben, zo denken veel patiënten. Het tegenovergestelde is waar, zeggen artsen nu.
Borstkankerpatiënten moeten oppassen met kurkuma, zeggen artsen
Kurkuma verslechtert de werking van een veelgebruikt kankermedicijn, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC na een nieuw onderzoek.
Dierproeven
Uit dierproeven met muizen bleek dat curcumina, de werkzame stof in de Aziatische geelwortel, kankercellen bestrijdt. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, denken veel borstkankerpatiënten daarom over de specerij die veel in curry’s gebruikt wordt. Ze slikken capsules of strooien kurkuma over hun eten.
Doe het niet
Doe het niet, zegt arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus MC nu in het AD. Hij waarschuwt vrouwen met hormoongevoelige borstkanker: ongeveer veertienduizend vrouwen in Nederland. In een onderzoek van twee jaar namen zestien vrouwen met deze vorm van kanker drie keer per dag een kurkumacapsule naast hun gewone medicijnen. Er kwam toen minder medicatie in hun bloed terecht. En dat is gevaarlijk, zegt Hussaarts. Als de vrouwen te weinig medicijnen binnenkrijgen, kan de tumor namelijk weer gaan groeien.
Lees ook:
Kankerverwekkende stof in bloeddrukmedicijn aangetroffen
Niet totaal waardeloos
Toch moeten we kurkuma niet afdoen als ’totaal waardeloos’, zegt Michal Heger, die curcumine onderzocht voor het AMC, tegen het AD. Het kan de bijwerkingen van chemotherapie bij enkele andere vormen van kanker verzachten. Maar, benadrukt ook Heger: ‘Curcumine werkt niet genezend bij kanker. Dat is een doodzieke kankerpatiënt valse hoop geven’.