Een preventieve borstamputatie verkleint de kans dat dragers van het borstkankergen (BRA2) de ziekte krijgen, maar vergroot de overlevingskansen niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.
'Preventieve borstamputatie vergroot niet altijd overlevingskans'
Voor dragers van de BRCA1 genmutatie stijgen de overlevingskansen na amputatie met een paar procent.
Borstamputatie
Het is voor het eerst dat wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de overlevingskansen van mensen met ‘borstkankergenen’ BRCA1 en BRCA2. Uit de studie blijkt dat de overlevingskansen bij vrouwen met de BRCA2-gen niet of nauwelijks worden beinvloed door een amputatie.
Overlevingskans 100 procent
Van de onderzochtte vrouwen die meededen aan het onderzoek van het Erasmus was de overlevingskans 100 procent na amputatie. Voor vrouwen zonder amputatie, maar met halfjaarlijkse controles was dit 98 procent.
Lees ook
Negen op de tien vrouwen worstelen met gezondheidsproblemen na borstkanker
Gevoel medici door onderzoek bevestigd
Binnen de medische wereld wordt al langer gezegd dat de overlevingskansen bij een preventieve operatie en intensieve controles nauwelijks verschillen. Dragers van het gen kiezen er desondanks soms toch voor om de operatie te ondergaan, om de stress over eventuele borstkanker weg te nemen. Ook de zware behandeling én lichamelijke schade als gevolg van borstkankerbehandelingen zijn redenen om toch voor een preventieve borstamputatie te kiezen.