Met fikse tegenzin heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdagavond om uitstel van de brexit gevraagd. EU-president Donald Tusk heeft de brief ontvangen.
Het Britse parlement heeft Johnson tot de aanvraag gedwongen.
Wetswijziging
De regeringsleiders van de EU-landen stemden donderdag in met de brexitdeal van Johnson, waardoor een vertrek per 1 november 2019 even héél dichtbij leek. Maar nu hebben de Britse parlementsleden een wetswijziging aangenomen die de brexitdeal van de premier nog niet goedkeurt.
Donald Tusk
Daarom moest Johnson de 27 andere EU-lidstaten weer vragen de brexitdeadline uit te stellen. EU-president Tusk bevestigde zaterdagavond via Twitter dat hij de brief uit Londen heeft ontvangen. ‘Ik zal nu de consultatie beginnen met de EU-leiders over hoe daarop te reageren’, schreef hij. Het is nog niet duidelijk voor hoe lang Johnson uitstel vraagt.
Johnson heeft de brief niet persoonlijk ondertekend. Volgens Britse bronnen zou hij slechts een fotokopie van de aangepaste wet hebben gestuurd. De premier zou nog wel twee andere brieven hebben toegevoegd: een van hemzelf en een van de Brits EU-ambassadeur in Brussel. Zelf zou Johnson het verlenen van uitstel een vergissing noemen, terwijl de ambassadeur uitlegt waarom Johnson wettelijk verplicht is om uitstel aan te vragen.
Europese Unie
Dat Johnson een uitstel van de brexit maar niks vindt, herhaalde hij zaterdagavond ook nog eens in een brief aan het parlement. De EU-lidstaten moeten unaniem instemmen met het verschuiven van de datum voor de uittreding van de Britten uit de Europese Unie.