De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag in een brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een Brexitvoorstel gedaan.
Volgens Johnson is het voorstel “voor beide zijden aanvaardbaar”.
Geen backstop
In het ‘ultieme’ voorstel wordt de backstop, de regeling die moet garanderen dat er na de Brexit geen harde, fysieke grens tussen Noord-Ierland en Ierland ontstaat, geschrapt. De Britse regering heeft Johnsons brief met daarin een toelichting op zijn plannen openbaar gemaakt, maar het protocol over Noord-Ierland dat dit juridisch moet regelen blijft vooralsnog geheim.
Geen controles
Johnson wil voor het hele Ierse eiland een zone met dezelfde regels voor alle goederen zodat het handelsverkeer zonder controles kan doorgaan. Het Noord-Ierse parlement moet instemmen met die regeling, aldus Johnson. Hij herhaalt dat er geen controles komen aan of vlakbij de 500 kilometer lange landgrens tussen (het Britse) Noord-Ierland en EU-land Ierland. Ook voor de EU is dat een absolute voorwaarde voor een brexitdeal.
Steun vanuit Ierland
De protestantse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) steunt het nieuwe voorstel. Partijleider Arlene Foster zegt blij te zijn dat in het voorstel de Noord-Ierse grenssituatie niet meer anders is dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. DUP, die de regering van Theresa May en nu van Johnson steunt, was eerder steeds tegen de brexitvoorstellen, vanwege de backstop.
Premier Rutte zegt de voorstellen nauwkeurig te gaan bekijken. Hij en zijn Duitse collega Angela Merkel benadrukten de Europese eensgezindheid rond de brexit. “Voor ons is zeer belangrijk dat wij als 27 bij elkaar blijven”, aldus Merkel over de EU-lidstaten zonder de Britten. Brexitonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, licht de lidstaten en het Europees Parlement later woensdag in over de ontwikkelingen.