Duizend euro, dat is de bonus die Nederlandse zorgverleners krijgen als dank voor hun harde werken tijdens de coronacrisis. “Belachelijk”, vindt verpleegkundige Daniëlle* (30).
“Een aardig gebaar, maar het zet geen zoden aan de dijk.”
Duizend euro, dat is de bonus die Nederlandse zorgverleners krijgen als dank voor hun harde werken tijdens de coronacrisis. “Belachelijk”, vindt verpleegkundige Daniëlle* (30).
“Een aardig gebaar, maar het zet geen zoden aan de dijk.”
Waar de Nederlandse verpleegkundigen het moeten doen met een bonus van duizend euro, kunnen Franse zorgmedewerkers rekenen op een maandelijkse loonsverhoging van gemiddeld 183 euro. De Franse regering trekt in totaal 8 miljard euro uit om dit te kunnen verwezenlijken. Een blijk van waardering waar de Nederlandse overheid volgens Daniëlle een voorbeeld aan kan nemen.
Tijdens de coronapiek werkte Daniëlle op de afdeling interne geneeskunde van het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. “Toen er in het zuiden van het land corona werd geconstateerd, is mijn afdeling omgedoopt tot corona-verdachte afdeling. Patiënten die mogelijk besmet waren, werden in isolatie naar onze afdeling gebracht, waar ze vervolgens 24/7 werden verzorgd. De dagen waren lang en de werkdruk was hoog. Echt hoog.”
Daniëlle vindt dan ook dat het harde werken van haar en haar collega’s moet worden beloond. Een eenmalige bonus van duizend euro is echter niet genoeg. “Verpleegkundigen zullen niet zo snel om geld vragen. Je kiest voor dit werk omdat je hart hebt voor de zorg. Maar zouden we graag meer willen verdienen? Ja, zeker.”
“Al is het maar om de middelbare scholieren te enthousiasmeren om voor de zorg te kiezen. Want vergeet niet, ook vanwege het verpleegtekort hebben de zorgmedewerkers op de intensive care en de spoedeisende hulp zich een slag in de rondte moeten werken om de situatie zoals we die nu kennen te bewerkstelligen. Een beloning is dan zeker op zijn plaats.”
Lees ook
Dubbele diensten in de coronacrisis: ‘Geen wonder dat zo weinig mensen in de zorg willen werken’
De duizend euro noemt Daniëlle dan ook ‘netjes’, maar ze vraagt zich af wat er wordt verzonnen als er in oktober of november weer een piek plaatsvindt. “Dan moeten de (oud-)verpleegkundigen weer zo knetterhard werken. Krijgen we dan weer duizend euro als bedankje? Dat zie ik eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren. Er moet een structurele verandering plaatsvinden zoals in Frankrijk.”
Daar is Helene (40), verpleegkundige in het OLVG in Amsterdam, het mee eens. Ook zij draaide diensten op de COVID-afdeling. “Die bonus is een leuke blijk van waardering, maar het basissalaris in de zorg is zo ontzettend uitgekleed de afgelopen jaren. Zeker na deze crisis is het hoog tijd dat daar wat aan wordt gedaan.”
Lees ook
Wijkverpleger Kirstie (21) verzorgt haar oma: ‘Het kan nogal intiem zijn’
Een maandelijkse loonsverhoging zoals in Frankrijk ziet ook Helene daarom wel zitten. “In Nederland moet je denk ik ongeveer drie jaar werken voor zo’n loonsverhoging. Dat is best veel. Uiteraard ook voor de overheid, dat begrijp ik best. Maar ik kan me goed voorstellen dat corona veel mensen heeft afgeschrikt om voor de zorg te kiezen. Als we een volgende piek willen overleven met voldoende verpleegkundigen, dan lijkt het me niet een gek idee om een voorbeeld te nemen aan Frankrijk.”
* De echte naam van Daniëlle is bekend bij de redactie.