Rapper Boef verdient er een extraatje mee: de volgens experts dubieuze handel in ‘shitcoins’. BNR-panellid Rabi Safi en BNR-journalist Aäron Loupatty berichten erover.
Maar wat is het pumpen en dumpen van cryptomunten eigenlijk?
BNR-journalist Aäron Loupatty gooit er op 25 mei een serie tweets uit, waarin hij zegt dat Rapper Boef shitcoins promoot om er zelf rijk van te worden: “BNR-panellid Rabi Safi (op Insta bekend als DeBelegger) ‘exposet’ de rapper en zijn gevolg, waarna hij intimiderende berichten ontvangt van Boef: “Deel gelijk je adres, anders doe ik het.” De screenshots van de bedreigingen aan Safi’s adres post hij erbij.
Ondertussen: Rapper Boef promoot shitcoins om er zelf rijker van te worden. @BNR-panellid Rabi Safi (Op Insta bekend als DeBelegger) 'exposet' de rapper en zijn gevolg, waarna hij intimiderende berichten ontvangt van Boef. 'Deel gelijk je adres, anders doe ik het.' pic.twitter.com/g27dEUwShu
Loupatty tweet verder: ‘Met pump&dump technieken promoten Boef en zijn following cryptomunten (shitcoins) zoals Xpose, waarmee ze de koers willen beïnvloeden.”
Pumpen en dumpen
De organisatoren van een ‘pump & dump’ stappen vooraf voor enorme bedragen in wanneer de koers van een cryptomunt nog laag is. Zij delen een datum en tijdstip in Discord en Telegramgroepen. Op dat moment zit iedereen in de startblokken om massaal dezelfde munt te gaan kopen.
Hierna moet iedereen zoveel mogelijk die munt gaan hypen ofwel pumpen op social media, zodat nog veel meer mensen ze kopen. Die mensen hebben meestal weinig kennis over crypto en raken verblind door het vooruitzicht om snel geld te verdienen. Zij stappen dan ook voor grote bedragen in. Door die enorme vraag schiet de koers als een raket omhoog.
Dumpen
De eerste kopers van de munt kunnen hierdoor met gigawinsten hun munten verkopen, het ‘dumpen’. Hun winst behalen ze over de rug van de mensen die na hen kopen en verkopen: zij gaan het schip in met grote verliezen of raken al hun geld kwijt en blijven gedesillusioneerd achter.
Uit berichtgeving van Charlotte Waaijers van de NOS blijkt dat deze ‘pump en dump’-groepen de laatste tijd weer toenemen. Dit werkt het beste bij onervaren mensen die zich net begeven op de cryptomarkt.
Niet verboden
Dit is overduidelijk manipulatie van de markt, maar het is niet verboden. Want de handel in crypto is nog niet gereguleerd. In tegenstelling tot de aandelenmarkt, valt de handel in crypto dus niet onder toezicht van de Nederlandse toezichthouder AFM. Hierdoor kunnen zij niets tegen dit fenomeen doen. De Europese Commissie bekijkt momenteel of dat in Europa zou moeten veranderen.