Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd worden wereldwijd grootschalige demonstraties gehouden tegen racisme en politiegeweld.
Ook in Nederland gaan burgers de straat op en staat de Black Lives Matter-beweging volop in de belangstelling.
Deze veranderingen zijn sinds de Black Lives Matter-demonstraties in gang gezet
Maar protesteren, heeft dat eigenlijk wel zin? De resultaten tonen aan van wel, want kijk maar eens wat in twee weken al is bereikt.
8 juni – Aanvraag verbod op nekklem in Nederland
Hoewel de meeste veranderingen plaatsvinden in de Verenigde Staten, wordt ook in ons land het een en ander in gang gezet. Zo pleit D66 voor een verbod op het toepassen van de nekklem door de politie. De partij is van mening dat de techniek onnodig veel dodelijke slachtoffers eist. Of het voorstel uiteindelijk wordt doorgevoerd, moet nog blijken.
8 juni – Een databank met informatie
Als gevolg van de vele demonstraties komen oude, soortgelijke zaken nu opnieuw aan het licht. Advocaat T Gregg Doucette en wiskundige Jason Miller hebben een databank opgezet waarin zij zoveel mogelijk informatie en video’s verzamelen van vermeend wangedrag van de politie. Het document laat wellicht een patroon van geweld zien en moet voorkomen dat politieagenten geweldsincidenten labelen als eenmalig.
7 juni – ‘Black Lives Matter Plaza’
In gigantische, gele letters op de weg naar het Witte Huis staat sinds deze week ‘Black Lives Matter’ geschilderd. Een actie van Muriel Bowser, de burgemeester van Washington D.C. Zij heeft daarnaast de naam van een straat in de buurt van het Witte Huis omgedoopt tot ‘Black Lives Matter Plaza’.
7 juni – ‘Ontmantel de politie’
In Minneapolis verzamelen demonstranten zich voor het huis van burgemeester Jacob Frey in Minneapolis. De betogers eisen de ontmanteling van het huidige politieapparaat. Hoewel Frey aangeeft geen voorstander te zijn van volledige ontmanteling, is toch iets positief uit de demonstratie voortgekomen. Een meerderheid van de gemeenteraadsleden in Minneapolis is namelijk wél voorstander van een nieuw model in plaats van het bestaande politieapparaat. Eén ding is zeker: dit onderwerp gaat een rol spelen in de komende presidentsverkiezingen.
https://twitter.com/SanaSaeed/status/1269407893406826496
7 juni – Veranderingen in New York
Ook Bill de Blasio, burgemeester van New York, kondigt op 7 juni veranderingen aan. ‘Het is niet genoeg om “Ik hoor jullie” te zeggen. Dit is wat ik per direct doe om onze stad rechtvaardiger te maken’, aldus De Blasio op Twitter. In zijn tweet komt naar voren dat hij onder andere een deel van de financiering van de New Yorkse politie wil verschuiven naar jeugd- en sociaal werk. Daarnaast laat hij weten voor meer transparantie van het politiewerk te gaan zorgen.
Saying “I hear you” is not enough. Here’s what I’m doing right now to make our city more just: pic.twitter.com/PoTu1xgxP2
— Mayor Eric Adams (@NYCMayor) June 7, 2020
Lees ook:
Bete (26) over racisme: ‘Dat jij iets als grapje bedoelt, betekent niet dat het mij niet kwetst’
3 juni – eerste zwarte burgemeester in Ferguson, Missouri
De Amerikaanse stad Ferguson kiest de eerste zwarte burgemeester in de geschiedenis van de stad, Ella Jones. De stad kampte in 2014 met demonstraties nadat een witte politieagent de zwarte tiener Michael Brown had doorgeschoten. Nu, zes jaar later, schrijft Jones geschiedenis door na de huidige Black Lives Matter-demonstraties alsnog gekozen te worden als burgemeester. Meer over Michael Browns dood lees je hier.
29 mei – De rol van Derek Chauvin
De video waarin de hardhandige arrestatie van Floyd te zien is, vormde de aanzet voor een wekenlange reeks demonstraties. De vier agenten die betrokken zijn bij de dood van Floyd worden in eerste instantie niet aangeklaagd of gearresteerd. Na dagenlange demonstraties wordt Chauvin, de witte agent die zijn knie in Floyds nek zette, alsnog aangeklaagd op 29 mei. Op 8 juni 2020 staat hij voor de rechter. Zijn aanklacht is naderhand verzwaard tot moord, waarmee hem een straf van veertig jaar boven het hoofd hangt
25 mei – Gerechtigheid voor Breonna Taylor
Naast Floyd komt ook de naam Breonna Taylor veelvuldig voorbij tijdens protesten. Op 13 maart 2020 werd de 26-jarige hulpverlener in haar appartement in Louisville doodgeschoten door de politie. Taylor werd verdacht van drugscriminaliteit, maar daar bleek later geen sprake van te zijn. Tijdens de politie-inval zou Taylor hebben geslapen. Hoewel de FBI een onderzoek opende, is geen van de agenten die betrokken waren bij het incident opgepakt. Demonstranten laten de afgelopen weken weten dat zij gerechtigheid eisen voor de dood van deze jonge vrouw.