Het lijkt nu al de meest besproken thriller van het jaar: ‘Bird Box’. De film verbrak binnen mum van tijd alle records van Netflix, maar sleept tegelijkertijd ook slechte recensies binnen.
En die combinatie is best bijzonder te noemen.
Het lijkt nu al de meest besproken thriller van het jaar: ‘Bird Box’. De film verbrak binnen mum van tijd alle records van Netflix, maar sleept tegelijkertijd ook slechte recensies binnen.
En die combinatie is best bijzonder te noemen.
Eerst een korte samenvatting van de Netflix-original die binnen een week nadat-ie online stond, wereldwijd door meer dan 45 miljoen accounts werd bekeken. Bird Box gaat over moeder Malorie (Sandra Bullock) die samen met haar twee kinderen is achtergebleven in een post-apocalyptische wereld. In die wereld dwingt een onzichtbare entiteit mensen tot zelfmoord door middel van oogcontact. Voor hoofdpersoon Malorie is de enige optie voor de weg naar veiligheid dan ook om geblinddoekt over straat te gaan.
Lees ook
Op de valreep van 2018 dan tóch de engste film van het jaar? Volgens veel kijkers wel
De torenhoge kijkcijfers zullen haast doen geloven dat critici ook enthousiast zijn over Bird Box, maar niets blijkt minder waar. Journalist Tom Heremans spreekt in De Standaard van een ‘snotvervelende snertfilm’. Hij noemt Bird Box een psychologische thriller van dertien in een dozijn. Ook bij De Morgen zijn ze niet enthousiast. Volgens journalist Robin Broos is Bird Box niet meer dan een traag voortkabbelend verhaaltje, ondanks een topcast. Volkskrant-journalisten Berend Jan Bockting en Jesse Heijnis zijn van mening dat de film – ondanks een aantal sterke scènes – niet meer is dan een kloon van films als The Happening (2008) en A Quiet Place (2018).
Dat de kijkcijfers van Bird Box door het dak gaan, is volgens critici dan ook niet helemaal terecht. Toch raken kijkers van over de hele wereld niet uitgepraat over de thriller. Volgens De Standaard is dat omdat het begrip ‘kerstfilm’ een nieuwe invulling heeft gekregen en Bird Box past daar perfect in. Zoete films als The Sound of Music en Home Alone zijn namelijk zo populair niet meer tijdens de feestdagen, actiefilms en (horror)thrillers daarentegen wel.
Een andere reden voor de torenhoge kijkcijfers kan gevonden worden in de symboliek van het verhaal. Volgens velen heeft de film een diepere laag dan alleen het vertellen van het verhaal van hoofdpersoon Malorie en de onzichtbare entiteit. Ze zien Bird Box als een eyeopener wanneer het gaat om het vele gebruik van social media. Anderen vinden juist dat de film kijkers laat nadenken over de wereldwijde epidemie van depressie en andere mentale problemen. Of juist de klimaatproblematiek.
Lees ook
Netflix waarschuwt voor gevaarlijke ‘Bird Box Challenge’: ‘Verwond jezelf alsjeblieft niet’
Overigens wordt er niet alleen maar gesproken over de kijkcijfers van de film. Het feit dat Sandra Bullock met een blinddoek de weg op gaat, maakt ook veel los bij kijkers. Zo waarschuwde Netflix vandaag voor de zogeheten #BirdBoxChallenge, waarbij mensen geblinddoekt op straat hun weg proberen te vinden. ‘‘Ik kan niet geloven dat ik dit moet zeggen, maar: verwond jezelf alsjeblieft niet met de Bird Box Challenge’, laat de streamingsdienst weten.
De #BirdBoxChallenge:
https://twitter.com/danioks_UG/status/1080693117244919808
Only in NY #BirdBox #BirdBoxChallenge @NigelDPresents pic.twitter.com/VPemHPdovu
— Tommy (@THOMAS_RE89) December 25, 2018
Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.