Steeds meer ziekenhuizen moeten hun Spoedeisende Hulp (SEH) noodgedwongen tijdelijk sluiten. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).
De reden: er is te weinig gekwalificeerd personeel.
Spoedeisende Hulp
Daarnaast stijgt het aantal patiënten met complexe problemen. “Het laatste jaar is het ongekend. We zien dat ziekenhuizen die nog nooit een sluiting hebben moeten afkondigen, nu patiëntenstops hebben.” Dat vertelt David Baden, voorzitter van de NVSHA, aan de NOS.
Hij vervolgt: “We horen van al onze collega’s dat er een enorme druk is, waardoor het ook gewoon niet meer leuk is. Je wil gewoon goede zorg kunnen leveren en niet het gevoel hebben dat je met je rug tegen de muur staat.”
Te druk
Baden krijgt bijval van SEH-arts Joris Holkenborg van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Ook bij hem wordt het steeds drukker op de SEH. “Vaak hebben we rond 17.00 uur dertig tot veertig patiënten tegelijk op de vloer. Dan kan het gebeuren dat je vol raakt. Soms hebben we nog wel bedden, maar geen verpleegkundigen om de zware zorg te leveren.”
Het Arnhemse ziekenhuis heeft de SEH zelf dan ook al vijf keer moeten sluiten. Simpelweg omdat het rooster vol gaten zit. Er is te weinig gekwalificeerd personeel om in te zetten.
Politiek
Baden hoopt op hulp van de politiek. “We willen graag zorgen voor mensen en daarom leveren we veel zorg. Maar we moeten kijken naar wat het leven van mensen verbetert. Op de SEH doen we bijvoorbeeld veel diagnostiek. Soms wil ik toch even iets uitsluiten. Achteraf denk ik dan: waarom heb ik dit nu gedaan? Ik zou daarin graag gesteund willen worden door de maatschappij en de politiek. Je moet nu het risico lopen dat er af en toe wat gemist wordt.”