Oké, nog één handje dan. Herkenbaar? Moet jij ook altijd die zak chips in één keer leegeten? Er is een oorzaak dat we ons vaak niet kunnen beheersen.
En die schuilt in de calorierijke combinaties van snelle suikers, vet en zout.
Zak chips leegeten
“Deze drie ingrediënten zorgen ervoor dat we blijven eten als we eenmaal een zak chips hebben opengetrokken. Er zitten geen eiwitten of vezels in, waardoor we niet snel verzadigd raken”, zo vertelt Esther Aarts, hersenwetenschapper en auteur van het boek Waarom we een zak chips altijd in een keer leegeten aan de Telegraaf.
Voor ons brein is zo’n aanbod extra triggerend. Een deel van de voedingsindustrie weet dat ook. En daarom liggen supermarkten vol met zakken chips in allerlei soorten en maten.
Aarts: “In de tijd van jagers en verzamelaars – duizenden jaren geleden – was het essentieel om zoveel mogelijk calorieën binnen te krijgen, omdat er schaarste kon heersen. Nu kunnen we overal waar we komen producten vinden waar vetten en koolhydraten inzitten, maar de evolutie van onze hersenen gaat niet zo snel. Het brein gaat er nog steeds van uit dat er schaarste kan optreden, waardoor het heel erg lastig is om calorierijk voedsel te laten liggen.”
Gezonder eten
Het is de schuld van onze voorouders dus? Nee hoor, dat is te kort door de bocht. Geen man over boord als het een keer gebeurt dat die zak chips in één keer leeg gaat. Toch is het verstandig om meer te investeren in gezond voedsel.
“Er is een link tussen overgewicht en hersenziektes zoals dementie en depressie. Mensen die elke dag een stuk fruit eten zijn beter beschermd tegen depressies. Heb je trek in iets hartigs? Kies dan voor een handje ongezouten noten. Ik zeg altijd: denk niet alleen aan de lijn, maar ook aan het brein.”