Personeel van KLM staakt zaterdagochtend op luchthaven Schiphol. Volgens vakbond FNV gaat het om een ‘wilde staking’.
Er wordt gestaakt door medewerkers op de platformen die onder andere verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van bagage.
Gevolgen
Een woordvoerder van de luchthaven bevestigt dat er gestaakt wordt door “afhandelingspersoneel”. Door de staking zijn al tientallen vluchten van KLM en KLM-partners geannuleerd. Vliegtuigen van KLM, Delta en Air France die op Schiphol landen, worden ook niet uitgeladen. Personeel zorgt er nog wel voor dat mensen het vliegtuig kunnen verlaten. Maar koffers en tassen blijven in het ruim.
Op Schiphol verwachtte men zaterdag al grote drukte vanwege de meivakantie die is begonnen. Daardoor zou op de luchthaven al sprake zijn van langere wachttijden die door de staking nu erger zijn. Reizigers klagen via sociale media over de problemen op de luchthaven. Zo staan voor meerdere incheckbalies lange rijen. Eén van die rijen loopt zelfs door tot buiten het gebouw van de luchthaven.
Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd.
De aanleiding voor de staking zou zijn dat werknemers van KLM die zich op Nederlandse luchthavens bezighouden met de afhandeling van bagage en passagiers de enigen zijn die buiten een sectorbrede cao vallen, meldt vakbond FNV. Door een sectorbrede cao wordt het voor bedrijven onmogelijk om op arbeidsvoorwaarden te concurreren.
De staking is volgens FNV zaterdagochtend om 06.00 uur begonnen. De KLM-werknemers zouden een gesprek eisen met operationeel directeur René de Groot van de luchtvaartmaatschappij. Hij zou ondertussen in gesprek zijn met de stakers.
Redenen personeelstekorten
FNV stelt dat het personeelstekort volgens werknemers vooral komt door de slechte arbeidsvoorwaarden, zoals een laag loon en louter flexibele contacten. Leden van FNV zouden daar bij de vakbond al eerder over hebben geklaagd. Werknemers zouden volgens de bond “zeer duidelijk” aan hebben gegeven de enorme werkdruk niet meer te zullen accepteren.