Nederlanders krijgen steeds vaker te maken met Whatsappfraude in de coronatijd. De afgelopen maanden verdubbelde het aantal aangiftes hiervan ruimschoots.
WhatsAppfraude is verdubbeld: zó word je geen slachtoffer
Ongeveer zevenhonderd mensen doen nu wekelijks aangifte. Vaak zijn zij in een fraudetruc getrapt waarbij ‘een vriend via WhatsApp om hulp vraagt’. Wat de slachtoffers niet weten is dat het berichtje dat zij krijgen, vals is. Vorige maand deden ongeveer vijfhonderd mensen wekelijks aangifte bij de bank. Dit aantal neemt dus in grote mate toe.
Whatsappfraude
Je kunt de fraudeberichten ontvangen via WhatsApp, maar de daders benaderen mensen ook via Messenger, e-mail of sms. De meeste slachtoffers zijn ouder dan vijftig.
Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen, gebruiken de daders sociale media. Ze zoeken informatie over de persoon op die ze imiteren en gebruiken die info vervolgens in het gesprek. De Fraudehelpdesk zegt in de eerste vier maanden van dit jaar al meer meldingen over zulke oplichtingspogingen te hebben gekregen dan in heel 2019.
Lees ook
Micha werd gehackt op WhatsApp: ‘Mijn hele leven werd overgenomen’
‘Vriend-in-noodfraude’
Het is handig om te weten hoe deze vorm van fraude in elkaar steekt. Wie weet herken je het daardoor op tijd en voorkom je zelf slachtoffer te worden. De ‘vriend-in-noodfraude’ verloopt als volgt:
– Je ontvangt een berichtje van een afzender die doet alsof hij of zij een familielid of vriend is.
– Het berichtje gaat over (financiële) problemen.
– De afzender heeft zo snel mogelijk geld nodig.
– Er wordt gevraagd of je zo spoedig mogelijk geld over kunt maken.
– In veel gevallen volgt na medewerking nóg een verzoek om een geldtransactie.
Lees ook
Datalek in website Infectieradar: gegevens van gebruikers in te zien
Maatregelen
De Nederlandse politie, Fraudehelpdesk, Facebook en de Betaalvereniging Nederland slaan nu de handen ineen om deze vorm van fraude tegen te gaan. Zo beginnen de Fraudehelpdesk en Facebook met het sturen van waarschuwingen. Banken zoeken naar verdachte transacties en de politie spoort mogelijke daders op.
Meer informatie over deze vorm van fraude vind je hier.