Per maandag 1 juli verandert er weer een hoop. Dat is alweer over twee dagen, dus je heb nog een weekend de tijd om je in te lezen. We zetten de belangrijkste wetswijzigingen op een rij.
Toch fijn om op de hoogte te zijn, niet?
Wetswijzigingen per 1 juli
Het minimumloon stijgt met 3,1 procent en wordt zo aangepast aan de gemiddelde groei van de cao-lonen. Tegelijk gaan ook verschillende uitkeringen omhoog die hieraan zijn gekoppeld, zoals de AOW en de bijstand.
Huur
Minder fijne stijging: de huurprijzen van de meeste sociale huurwoningen stijgen met maximaal 5,8 procent. Dit geldt voor woningen met een kale huur van minimaal 300 euro. De prijzen van kamers, woonwagens en standplaatsen mogen met hetzelfde percentage omhoog. De prijs van sociale huurwoningen onder de 300 euro mag 25 euro omhoog.
De maximale prijs van huurwoningen in het middensegment wordt voortaan vastgesteld aan de hand van een puntensysteem. Huizen krijgen punten voor eigenschappen als de oppervlakte en de isolatie van de woning. De regels zijn van toepassing op nieuwe contracten voor woningen in de vrije sector met een huurprijs die volgens het puntensysteem tussen de 880 en 1158 euro uitkomt.
Tot slot in de categorie wetswijzigingen omtrent huur, nieuwe huurders krijgen bovendien standaard een huurcontract voor onbepaalde tijd. Tijdelijke contracten zijn alleen in enkele uitzonderingsgevallen nog toegestaan.
Het werd al steeds meer afgebouwd, maar per 1 juli mag tabak echt niet meer worden verkocht in de supermarkt of in horeca. Rokers moeten daarvoor naar een speciaalzaak.
Plastic flessen
Doppen moeten vanaf 3 juli vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Dat moet ervoor zorgen dat deze minder bij het zwerfafval terechtkomen en dus vaker worden gerecycled.
Achternaam
Nazaten van tot slaaf gemaakten mogen gratis hun achternaam die verwijst naar dit verleden wijzigen. Dat kostte tot nu toe 835 euro. Zij hoeven ook niet meer met een psychologische verklaring te bewijzen dat ze last hebben van deze achternaam.
Seksuele misdrijven
Mensen die slachtoffer zijn van verkrachting of aanranding kunnen daar in meer gevallen aangifte van doen. Het is niet meer nodig om aan te tonen dat iemand is gedwongen tot seks. Het volstaat als duidelijk is dat het slachtoffer geen seks wilde, maar de ander toch doorzette.
Huisdieren
De lijst met toegestane huisdieren wordt ingekort. Daardoor mogen mensen bijvoorbeeld geen huisdieren houden als een capibara of impala. Wie zo’n dier al in huis had, mag dit houden, maar fokken is dan niet meer toegestaan.