Het aantal beschikbare pleegouders is nog steeds veel te laag, zegt Pleegzorg Nederland. Jaarlijks zijn er zeker 3500 nieuwe pleegouders nodig, maar vorig jaar meldden zich er ‘maar’ 2647 aan.
Intussen neemt het aantal pleegkinderen toe.
Tekort aan pleegouders
In 2020 waren er 19.097 pleegkinderen, zo’n 800 meer dan vijf jaar eerder. “Te weinig pleegouders betekent dat kinderen vaker doorgeplaatst worden of dat het lang duurt voordat de juiste match voor een fijne plek gevonden is”, zegt Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland.
De groei van het aantal pleegkinderen komt vooral door het streven om zoveel mogelijk kinderen die niet thuis wonen, toch een gezinssituatie te bieden en niet een andere woonvorm. Dat mag ook om een gezin met één ouder gaan. De samenstelling maakt niet veel uit, als het gezin maar stabiliteit kan bieden. Kinderen moeten een stabiele basis hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van kansenongelijkheid, zegt Pleegzorg Nederland.
‘Afwachtende houding’
De organisatie hoopt dat “nu corona op zijn retour lijkt, mensen weer vaker hun hart en huis zullen openstellen voor pleegkinderen”. De pandemie veroorzaakte “een afwachtende houding” bij veel mensen, en dus nog minder aanmeldingen dan in 2019, toen het er 2780 waren – en dus ook al niet genoeg.
Morgen start de Week van de Pleegzorg. Van 3 tot en met 10 november wordt aandacht gevraagd voor het tekort. Diverse gebouwen kleuren om die reden de komende dagen groen, om “groen licht voor een mooie toekomst” te symboliseren.