Het kabinet komt dit jaar vanwege corona met een algeheel vuurwerkverbod. Dat heeft voor betrokken partijen verschillende gevolgen.
Zo scheelt het de zorg veel tijd (en geld), maar leidt het in de vuurwerkbranche tot faillissementen.
Zorg
Voor de overbelaste zorg scheelt het vuurwerkverbod ontzettend veel extra werk. Afgelopen jaarwisseling werden er 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld wegens vuurwerkletsel. Zo’n 900 mensen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.
Elke jaarwisseling weer moeten veel hulpverleners bij voorbaat al paraat staan. Hoeveel werkuren de vuurwerktraditie de Nederlandse zorgwereld jaarlijks precies bezorgt, is niet goed te zeggen. Volgens oogarts (en bekend tegenstander van consumentenvuurwerk) Tjeerd de Faber levert een derde van het oogletsel de zorg in ieder geval langdurig werk op. Met name kinderen moeten soms jarenlang worden begeleid. Om een beeld te schetsen: afgelopen jaarwisseling waren er 168 mensen met puur en alleen oogletsel door vuurwerk.
Kosten
Behalve extra werk zijn er ook extra kosten. Medische kosten en kosten door verzuim van het werk door vuurwerkongevallen die op de Spoedeisende Hulp of in het ziekenhuis moeten worden opgevangen, zijn jaarlijks 3,2 miljoen euro, als we kijken naar de cijfers van 2014 tot 2018.
Ook andere hulpdiensten hebben het zwaar tijdens de jaarwisseling. De laatste keer heeft de politie ruim negenduizend incidenten geregistreerd. En ja, veel daarvan waren vuurwerk gerelateerd.
Daarentegen zorgt een vuurwerkverbod komende jaarwisseling zeker voor faillissementen. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar rond.
Volgens BPN zijn er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen: van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. “Voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden”, aldus Teunissen. “Dat is drie dagen in het jaar. Die omzet kunnen ze niet op een ander moment goedmaken.”
Geen geld én ruimte
Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor de aankomende jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt. “Als we dit jaar geen vuurwerk mogen verkopen, hebben we mogelijk niet genoeg opslagruimte om het vuurwerk een jaar te bewaren”, zegt Teunissen.
Vuurwerk moet op een droge plek worden opgeslagen die aan strenge veiligheidsregels voldoet, anders kan dat desastreuse gevolgen hebben. De branche is in overleg met het kabinet over het mogelijke opslagprobleem.