De vuurwerkbranche slaakte een ‘zucht van verlichting’ toen bekend werd dat het kabinet waarschijnlijk afziet van een vuurwerkverbod deze jaarwisseling.
Wisselende reacties op uitblijven verbod op vuurwerk: 'Mensen zijn toe aan een feestje'
Tegelijkertijd is dat ook een ‘logische beslissing’, vindt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). “Uit allerlei cijfers blijkt dat het afsteken van vuurwerk nauwelijks effect zal hebben op de bezetting van ziekenhuizen.”
Het is niet duidelijk naar welke cijfers Groeneveld verwijst. Tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 vielen ruim 1200 vuurwerkslachtoffers. Een kleine 400 van hen kwamen op de spoedeisende hulp terecht.
Vuurwerkbranche
Vorig jaar waren dat er minder. Toen gold er, tijdens de tweede coronalockdown, wel een verbod op het afsteken van vuurwerk. “Daar konden we toen ook achter staan”, aldus Groeneveld. “Maar de sfeer is nu heel anders. We merken dat mensen toe zijn aan een feestje.”
Bovendien hechten volgens BPN 10 miljoen Nederlanders waarde aan het afsteken van siervuurwerk. Nu grote evenementen al zijn afgelast, verwacht de branche dan ook dat mensen aan kleine vieringen denken. “Met dit besluit voorkomt het kabinet hopelijk ook dat mensen illegaal vuurwerk aanschaffen.”
Vuurwerkbedrijven zijn eerder deze maand al begonnen met het uitleveren van het vuurwerk aan winkels. “Het is een hele operatie”, legt Groeneveld uit. “We konden niet langer wachten anders zouden we niet meer op tijd klaar zijn.”
Vuurwerkbranche verwacht ondanks wirwar van verboden en geboden knallende omzetLees ookZiekenhuizen
Ziekenhuispersoneel reageert minder enthousiast op het besluit. De beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, NU’91, zou het betreuren als er dit jaar gewoon vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. “De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zo hoog. Er is nog geen kentering in de aantallen besmettingen met corona te zien, het stijgt nog steeds. Vandaag gaan er weer ziekenhuizen op rood, omdat ze het niet meer aankunnen.”
Het personeel zit dus niet te wachten op onnodige extra slachtoffers door vuurwerk, aldus de zegsman. “We moeten alles doen om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en een deel van de mensen die vuurwerk afsteken, belandt gewoon in het ziekenhuis.”
Vuurwerkverbod
Het demissionaire kabinet neigt er volgens bronnen naar dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod af te kondigen met oud en nieuw. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden het kabinet gevraagd om net als vorig jaar geen vuurwerk toe te staan rond de jaarwisseling. De maatregel was destijds bedoeld om de ziekenhuizen, die kampten met een hoog aantal coronapatiënten, niet nog verder te belasten.
De bekende oogarts Tjeerd de Faber, voorvechter van het Vuurwerkmanifest tegen consumentenvuurwerk, vindt een reactie eigenlijk voorbarig, maar wijst er wel op dat er vorig jaar 70 tot 75 procent minder letsels waren met oud en nieuw. Dat vindt hij een duidelijk bewijs dat een verbod op algemeen vuurwerk een goede zaak is, of er nou corona is of niet. Als het doorgaan van het gewone vuurwerk een proef zou zijn “dan zou het niet door de medisch-ethische commissie komen”.
Wel of niet knallend het nieuwe jaar in? OMT moet meer onderzoek doen voor vuurwerkverbodLees ook