‘Vrouwenkwalen’ beheersen soms zo erg het leven van vrouwen dat ze uitvallen, zich ziek moeten melden óf bij de psychiater belanden. Onderzoek helpt niet alleen de gezondheid, maar bespaart ook geld.
Zo’n 7 miljard om precies te zijn.
‘Vrouwenkwalen’
Stap één in de goede richting is dit weekend gezet: het Erasmus MC in Rotterdam opende een onderzoekscentrum met de focus op zorg voor vrouwen. De reden hiervoor is de gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen. En voor de mannen is er aandacht genoeg. “Er gaat vijf keer zo veel geld naar erectiestoornissen als naar cyclusstoornissen”, aldus professor en gynaecoloog Judith Huirne van het Amsterdam UMC tegen het AD.
10 procent van het korte verzuim komt door menstruatiestoornissen, en jaarlijks vallen 90.000 vrouwen uit door overgangsklachten. Van menstruatie- en overgangsklachten wordt vaak gedacht dat het er simpelweg bij hoort. “Maar ook ziektes die iedereen kan krijgen, zoals hart- en vaatziekten, werken voor vrouwen vaak net anders dan voor mannen. En ook daar is te weinig aandacht voor”, deelt internist Jeanine Roeters van Lennep met NU.nl.
Maatschappelijke impact
“We kunnen het ons niet meer permitteren om vrouwen in essentiële beroepen te verliezen. Meer dan 80 procent van de zorgmedewerkers is vrouw. En we komen al mensen tekort”, aldus Huirne. “Per jaar gaat 53 miljard euro naar zorgbehandelingen, maar in de top 10 komen geen vrouwspecifieke aandoeningen voor – terwijl 40 procent van de vrouwen last krijgt van vleesbomen en 20 tot 25 procent krijgt endometriose of adenomyose.”
Tel daarbij op dat vrouwen vaak zeven tot acht jaar op de juiste diagnose wachten. “Als cyclussen of hormonale klachten het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden, vrouwen zich ziek moeten melden, meiden niet naar school of sport kunnen, is dat niet normaal. Soms belanden vrouwen onterecht bij de psychiater door hormoongerelateerde problemen, zoals de overgang”, aldus Huirne.
Onderzoek
Wat blijkt? Vrouwen leven gemiddeld 25 procent langer met chronische klachten dan mannen. “Maar meer dan de helft van dat gat tussen mannen en vrouwen kunnen we dichten door meer onderzoek te doen, en vrouwen daaraan te laten deelnemen”, aldus Roeters van Lennep.
Met een gerichte aanpak van vrouwenzorg kunnen we jaarlijks 7 miljard euro besparen vanwege lager ziekteverzuim, blijkt uit onderzoek van de NVOG en Woman INC. Maar om die zorg te realiseren is er geld nodig. “Nu gaat er 15 miljoen euro verspreid over vijf jaar naar onderzoek naar vrouwspecifieke zorg. Dat is zo’n 33 cent per vrouw. Daar schieten we niet veel mee op.”