De 19-jarige Tamara (een gefingeerde naam) heeft autisme en een licht verstandelijke beperking. Nu wordt ze beschuldigd van vijf gevallen van mishandeling.
Rijnmond, de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland-Zuid, deed verslag van de zaak.
De 19-jarige Tamara (een gefingeerde naam) heeft autisme en een licht verstandelijke beperking. Nu wordt ze beschuldigd van vijf gevallen van mishandeling.
Rijnmond, de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland-Zuid, deed verslag van de zaak.
Het is een bijzondere rechtszaak, schrijft de verslaggever van Rijnmond. De rechter wil er immers alles aan doen om de tiener op haar gemak te stellen. “Nou gaat die meneer iets over je vertellen. Hij is de officier van justitie. Niet in paniek raken. Gewoon rustig zitten en laat het maar over je heen komen”, zegt ze aan het begin.
“Je hebt je begeleidster tegen haar been getrapt. Dat was al twee keer gebroken, dat deed pijn. Ik heb gelezen dat als je boos wordt of verdrietig, je niet meer precies weet wat je doet. Emoties vind je lastig.” Dat klopt inderdaad. “Ik heb chaos in mijn hoofd”, vertelt Tamara. “Van ‘ze haten je’ en ‘ze moeten je niet’.” Ze heeft ook een stem die Ted heeft, staat in haar dossier. Die zegt dat ze zichzelf moet verwonden. Maar: “Dat is al een poos geleden. Zeker een maand.”
Tamara voelde zich in de steek gelaten toen haar persoonlijk begeleider wegging, is al vier keer naar een andere locatie verplaatst en er waren veel misverstanden rondom haar medicatie. Ook vertelt haar advocaat dat een mannelijke begeleider haar uitdaagde door veel geluid te maken en haar te knuffelen als ze dat niet wilde. Hij zei ook dat hij haar tekeningen lelijk vond en liep zonder te kloppen haar kamer binnen, aldus de advocaat.
Ouders luiden noodklok: vaak geen woonplek voor kinderen met ernstige beperking door complexe zorgvraagLees ookTamara wordt gevraagd zelf iets te vertellen over haar boze buien en hoe ze daarmee omgaat. “Soms ga ik naar een andere groep als ik me heel erg irriteer aan iemand. Je kunt het beste weglopen. Soms ga ik dan naar buiten of naar mijn moeder. Je kunt het ook beter oplossen met praten in plaats van met vuisten.” De rechter reageert enthousiast: “Dat vind ik hartstikke goed!”
“Ik val meteen met de deur in huis”, zegt de rechter tijdens het vonnis. “Ik vind niet dat jij straf moet krijgen, want dat is niet in jouw belang. Je bent supergoed bezig. Ik ben bang dat taakstraf veel spanning geeft en dat je daardoor niet goed je therapie kunt volgen. Ik hoop dat je rustiger wordt en dat je een leuke baan en een leuke plek vindt.”
Zangeres Sia heeft autisme: 'Laatste twee jaar pas volledig mezelf'Lees ook