Het College voor de Rechten van de Mens ontving vorig jaar een recordaantal klachten en meldingen over discriminatie. 5286 keer schreven mensen de toezichthouder aan.
Dat blijkt uit de discriminatiemonitor over 2021, meldt NOS.
Discriminatie
Het vaakst kwamen er meldingen binnen over ongelijke behandeling met betrekking tot een handicap of chronische ziekte, wat eerdere jaren ook zo was. Dit waren bijvoorbeeld meldingen als slechte toegankelijkheid met een lichamelijke beperking of ouders die vinden dat hun hoogbegaafde kind geen passend onderwijs krijgt.
Daarnaast werden er ruim tweeduizend meldingen gedaan over de coronamaatregelen. Mensen klaagden onder andere dat ze werden achtergesteld vanwege invoering van het coronabewijs of omdat zij vanwege hun geboortejaar het AstraZeneca-vaccin kregen.
Etniciteit en geslacht
Een kwart van de vragen en meldingen ging over discriminatie op basis van etniciteit. Hiervan hielden veel meldingen verband met de Belastingdienst, de toeslagenaffaire en andere gevallen van etnisch profileren door de overheid. Een voorbeeld van een melding is het vragen naar een tweede nationaliteit bij de aanvraag van een bijstandsuitkering.
Ook kwamen er veel meldingen over discriminatie wegens geslacht binnen. Het ging bijvoorbeeld om mensen die zich bij een selectieprocedure benadeeld voelden omdat ze zwanger waren.
Oordeel
Volgens het College voor de Rechten van de Mens kwam er vorig jaar ook een recordaantal verzoeken om een oordeel binnen (739), meldt NOS.
Bij een op de drie gevallen oordeelde de toezichthouder dat er sprake was van discriminatie. De oordelen van het College zijn echter juridisch niet bindend.