Tijdens de coronapandemie zijn veel meer voeten en tenen geamputeerd dan in voorgaande jaren. Vooral veel diabetespatiënten gingen te laat naar een arts.
Nieuw onderzoek moet helpen om de voetklachten tegen te gaan, meldt het AD.
Voeten en tenen
Jaarlijks amputeerden artsen ongeveer 2500 voeten en tenen. In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, blijken de cijfers ineens flink gestegen. In dat jaar werden er twee tot drie keer zo vaak amputaties uitgevoerd. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
De cijfers van 2021 zijn nog niet bekend. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging vermoedt dat ook deze aantallen stukken hoger zullen liggen dan de jaren voor de pandemie.
Diabetes
Vooral bij diabetespatiënten zijn meer amputaties afgelegd. In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes. Een bekende klacht is zenuwpijn in de voeten; meer dan de helft van de diabetespatiënten heeft daar last van. Volgens orthopeden werden hun voeten tijdens de coronapandemie minder gecontroleerd, meldt het AD.
De voeten en tenen van diabetespatiënten worden gevoelloos of gaan steken. Ook het tintelen in de voeten is een klacht die vaak voorkomt. Wanneer ze een wondje hebben, voelen ze dat vaak niet. Dit heeft als gevolg dat de patiënten te lang doorlopen met het wondje, waardoor een infectie ontstaat. De infectie is soms zo heftig dat amputeren noodzakelijk is.