Vier op de tien vleeskuikenbedrijven houden zich niet aan de regels. Tot die conclusie komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een steekproef.
Het gaat daarbij om slechte kwaliteit van het strooisel, het houden van te veel kuikens en een gebrek aan licht in de stallen waar de kuikens massaal uit eieren komen. Ook is regelmatig de administratie niet op orde.
Zo moeten de bedrijven het gewicht van de diertjes bij de slacht noteren en ook het aantal voetzoollaesies dat geconstateerd wordt. Dat zijn ontstekingen in de pootjes die zijn ontstaan doordat het strooisel te nat is door bijvoorbeeld lekkage of slechte ventilatie.
Jaarlijks komen er zo’n 500 miljoen kuikens ter wereld in een vleeskuikenbedrijf. De eieren staan vaak naast elkaar in enorme broedkasten, waar ze een voor een uit een ei komen. Tussen het eerste en het laatste uitgebroede ei kunnen dagen verschil zitten.
Als alle eieren zijn uitgekomen gaan de diertjes op transport naar een pluimveebedrijf. Daar krijgen ze voor het eerst voedsel en water.