Door de daling in het percentage kinderen dat één of meerdere zwemdiploma’s heeft, ontstond in de Tweede Kamer de wens om verplicht schoolzwemmen terug te brengen. Die wens wordt – helaas – geen werkelijkheid.
Verplicht schoolzwemmen komt niet terug: 'Te duur en tijdrovend'
Dat maakt Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) bekend.
Verplicht zwemles
Ouders met een lager inkomen zetten hun kind steeds vaker niet op zwemles. De reden daarvoor is vaak de hoge kosten, dat bleek eind vorig jaar uit een onderzoek van EenVandaag. In de Tweede Kamer ontstond de wens om schoolzwemmen weer te verplichten, maar die wens is definitief van de baan.
Karremans onderzocht de mogelijkheden, maar besluit het plan niet uit te voeren. Verplicht schoolzwemmen is volgens hem te duur, omdat het op jaarbasis om ruim 145 miljoen gaat. Daarnaast is het ook te tijdrovend, omdat een klas er op jaarbasis gemiddeld zo’n 94 uur tot 111 uur mee bezig is. “Scholen moeten zich kunnen focussen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen”, aldus Karremans in een brief aan de Tweede Kamer.
Zwemdiploma
Waar in 2018 ruim 94 procent van de kinderen in het bezit was van een schooldiploma, was dit in 2022 gedaald tot 87 procent.
Een verdere daling wil Karremans voorkomen. Zo wil hij dat in 2028 maximaal 10 procent van de kinderen geen zwemdiploma heeft. Hij onderzoekt nu de mogelijkheden om hen minimaal een zwemdiploma te laten behalen.
