Vakbonden FNV en CNV stappen naar de rechter als het kabinet niet binnen drie weken een schadevergoeding regelt voor zorgmedewerkers met langdurige covid.
Dat meldt het AD donderdag.
Langdurige covid
Een toenemend aantal zorgmedewerkers zit met langdurige klachten thuis en veel van hen zijn inmiddels ontslagen. “Nu ben ik 46 en rij ik in een scootmobiel. Dat is belachelijk”, vertelt ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos aan het AD.
De vakbonden willen het opnemen voor mensen zoals Mariska. “Wij zijn heel erg verbolgen dat er nog steeds niks voor deze zorgverleners is geregeld. Tijdens de eerste golf stonden deze mensen in de frontlinie en moesten zij onbeschermd hun werk doen, terwijl bijna heel het land in lockdown thuiszat. Nu zit een deel al bijna 2,5 jaar ziek thuis. Ze zijn ontslagen, zijn een flink deel van hun inkomen kwijt en maken wegens hun ziekte hoge kosten’’, verklaart Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV tegen de krant.
In een rechtszaak trekt FNV samen op met CNV, dat de staat al formeel aansprakelijk heeft gesteld voor zorgmedewerkers die langdurige covid hebben opgelopen.
De staat heeft nagelaten om zorgmedewerkers te beschermen, stelt advocaat Marijn Kingma van de vakbond. “Zo waren er onvoldoende beschermingsmiddelen en hield het kabinet ook lang vol dat mondkapjes niet nodig waren. Dat was in tegenspraak met de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.’’