De vader van de Drentse landbouwer Arjen Schuiling maakte elf jaar geleden een einde aan zijn leven, omdat hij door de vele regels geen andere uitweg meer zag.
Zelfdoding komt steeds vaker voor onder boeren in nood.
Vader
Arjen verloor zijn vader op 22-jarige leeftijd. “Het was een opstapeling van factoren, maar het landbouwbeleid was de druppel die de emmer deed overlopen”, zegt hij tegen Hart van Nederland. “Hij was een slimme boer, maar moest toekijken hoe de overheid steeds meer afknibbelde. Hij voelde zich beperkt.”
Zijn vader wilde ook niet dat Arjen in zijn voetsporen zou treden. “‘Doe het alsjeblieft niet’, zei hij. Over een bedrijf dat al een paar honderd jaar in de familie zit.”
Regels
De jonge boer nam tóch de boerderij in het Drentse Tynaarlo over, terwijl hij zijn studie afrondde. “Sindsdien zijn er steeds meer regels gekomen”, zegt Arjen. “Het zijn altijd kostprijsverhogende regels, je kunt als boer haast geen geld meer verdienen.”
“In de jaren 70 kon mijn opa een stuk land kopen, dan had hij die investering in 6 tot 8 jaar terugverdiend. Als ik nu hetzelfde doe, kost het me 50 tot 60 jaar om uit de kosten te komen.”
Volgens Arjen hebben de afgelopen week drie boeren een einde aan hun leven gemaakt. Hij linkt dit aan de stikstofplannen en snapt de woede rondom het nieuwe beleid daarom ook goed.
Zelfmoordcijfers
Volgens 113 Zelfmoordpreventie staan de agrariërs in de top 10 van beroepen met relatief de meeste suïcides, zo schrijft Hart van Nederland. Recente cijfers ontbreken, maar tussen 2013 en 2016 steeg het aantal van 12,5 naar 17,4 per 100.000 boeren. Dat is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 10,6 per 100.000 inwoners.
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.