Ruim één op de vijf vaccinweigeraars denkt erover na om tóch overstag te gaan als het coronatoegangsbewijs verder wordt uitgebreid.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.100 mensen.
Coronatoegangsbewijs
Het kabinet wil de geldigheidsduur van het toegangsbewijs verkorten. Daardoor zou de coronapas na 270 dagen vervallen als iemand geen boosterprik heeft gehad. Dat zou betekenen dat 540.000 Nederlanders vanaf vrijdag géén geldige QR-code meer hebben. Daarmee volgt het kabinet de Europese richtlijnen op.
Zo’n 21 procent van de ongevaccineerde en/of niet-geboosterde leden van het Hart van Nederland-panel is toch bereid een prik te laten zetten om zo een geldige QR-code te behouden. Het toegangsbewijs heb je momenteel nodig om bijvoorbeeld naar een restaurant, café of bioscoop te gaan.
Voet bij stuk
Echter houdt 71 procent van de vaccinweigeraars voet bij stuk. Eén van hen noemt het coronatoegangsbewijs ‘een opgelegde enkelband die door de regering is ingevoerd’. “Ik ben van mening dat de overheid mensen niet mag verplichten om een vaccinatie te nemen”, schrijft een ander. “Het is schandalig om ongevaccineerde mensen uit te sluiten van de samenleving.”