“Het heeft ons verdriet gedaan”, zegt Sjaak de Boer van Hart voor Urk bij een commissievergadering.
Irritatie op Urk onder christelijke bewoners over regenboogvlag bij politie
‘Coming Out Day’
Dagen voor ‘Coming Out Day’ op 11 oktober hing er voor het eerst een regenboogvlag aan een vlaggenmast bij het politiebureau op Urk. Dit bleef niet onopgemerkt. René Romkes, Urker maar ook organisator van Eurovision in Concert, reageert op Twitter. “Ik moest even drie keer knipperen met mijn ogen of ik dit goed zag.”
De regenboogvlag wordt normaliter gebruikt om aandacht te besteden aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender uit de kast komt. Romkes is blij met de actie en plaatst het bericht twee dagen voor de dag om aandacht te besteden aan het moment.
https://twitter.com/Rene_Romkes/status/1314576929119498242
Verschillende reacties
Maar niet iedereen in Urk is het daarmee eens. De regenboogvlag zorgt ook voor ophef. Voornamelijk bij traditionele christenen die homoseksualiteit veroordelen. Een greep uit de reacties op Romkes’ bericht: “Politie moet neutraal zijn, geen badhanddoek aan de paal en ook geen hoofddoekjes”.
Burgerraadslid De Boer snijdt de vraag ook aan tijdens de commissievergadering op Urk, meldt De Stentor. “Hoe heeft het kunnen gebeuren dat onlangs een regenboogvlag bij het politiebureau wapperde? Dat heeft ons best wel wat verdriet gedaan. De politie weet toch best wel hoe gevoelig dit ligt op Urk? Is dit niet een vorm van provoceren?”
Burgemeester: ‘Geen mening’
Burgemeester Van den Bos reageert vervolgens dat hij over de inzet en capaciteit van de politie gaat, maar niet over de bedrijfsvoering, het gebouw en het landelijk gebied. Hij “heeft geen mening over wat de politieorganisatie doet”.
Reactie politie
Een woordvoerder van de politie reageert ook op de negatieve berichten. “We hebben het dit jaar voor het eerst op alle politiebureaus, waaronder op Urk, gedaan”, laat woordvoerder Ellen de Heer weten aan De Stentor. “Wij willen hiermee een bijdrage leveren aan de acceptatie en emancipatie van de LHBTI’ers in Nederland en daarbuiten. Daarnaast laten we hiermee zien dat wij, de politie, van en voor iedereen zijn.”
Urk is niet de enige plek waar de regenboogvlag het afgelopen jaar voor veel commotie heeft gezorgd in Nederland. Zo is de regenboogvlag in Friesland dit jaar gehesen na het betoog van Sipke Jan Bousema’s betoog voor de vlag bij First Dates VIPS. “Die regenboogvlag wappert hier nog niet op het provinciehuis, terwijl het als provincie belangrijk is om uit te spreken dat je voor inclusiviteit bent. Als ik zo’n vlag zie hangen, weet ik dat ik welkom ben”, aldus Bousema. Hij werd vervolgens overspoeld met positieve reacties. Friesland was namelijk als laatste provincie in Nederland nog geen regenboogprovincie.
Lees ook
Stadsdeel Amsterdam-Oost os anti-homogeweld zat en hijst regenboogvlag