Het was voor een aantal het beginonderwerp van de dag: de tientallen vliegtuigstrepen aan de hemel.
Voor velen is het hét bewijs dat het vliegverkeer drastisch is toegenomen. Maar is dat echt zo?
Vliegtuigstrepen
Het is zomer en dat betekent inderdaad dat er een toename is in het aantal vluchten die over ons kikkerlandje bewegen. Om precies te zijn, wordt er vergeleken met de winter 20 procent meer gevlogen, schrijft het AD. Toch is dat niet per se de reden van het opvallende verschijnsel. Met 20 procent minder was de lucht net zo vol geweest, aldus het dagblad.
Vliegtuigstrepen, of contrails zoals ze officieel heten, ontstaan doordat vliegtuigen hoog in de lucht uitlaatgassen met veel waterdamp uitstoten. Door de kou op die hoogte worden de gassen omgezet tot een wolk.
Weer
Waardoor de vliegtuigstrepen zo lang blijven hangen, is afhankelijk van het weer, legt Johnny Willemsen van Weerplaza uit aan het dagblad. Er hangt op tien kilometer hoogte een relatief koude luchtstroom, waardoor een soort mistbanken van ijskristallen vormen door de vliegtuigdamp.
Vervolgens speelt een gunstige temperatuur en luchtvochtigheid een belangrijke rol. Als de lucht koeler en vochtiger is, verdampen de ijskristallen minder snel. Wat ook helpt is een strak blauw lucht en de zon die op de ijskristallen weerkaatst.
Veel ""condens"strepen om half 10 's morgens Wat je er ook van denkt, ze versluieren wel degelijk de zon pic.twitter.com/CvBME1GUbK