Het ministerie van Financiën heeft dinsdag aangifte gedaan tegen de Belastingdienst wegens mogelijke misdrijven in de toeslagenaffaire.
Het zou gaan om twee mogelijke misdrijven, waaronder beroepsmatige discriminatie.
Toeslagenaffaire
De aanleiding voor de aangifte is een advies van de externe strafrechtadvocaat Hendrik Jan Biemond, die onderzocht of het ministerie verplicht is aangifte te doen.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) noemt het “ingrijpend” dat Financiën dit doet. “Ik realiseer me dat deze aangifte een grote impact heeft op de gedupeerde ouders en medewerkers van de Belastingdienst. Maar het advies van Biemond is helder: het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie hier naar kijkt.”
Aangifte
Het OM kijkt naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen tussen 2013 en 2017. Naast beroepsmatige discriminatie gaat het ook om ‘knevelarij’, een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist.
De harde fraudeaanpak die de Belastingdienst een aantal jaar terug hanteerde, zorgde ervoor dat honderden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen onterecht als fraudeur zijn behandeld. Sommige gedupeerden zijn daardoor in grote financiële problemen terecht gekomen. Toenmalig staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar af wegens de affaire.
Of individuele ambtenaren in de problemen komen, is niet duidelijk. In zijn advies benadrukt Biemond dat zijn advies niet gaat over de strafwaardigheid van het gedrag van specifieke personen. De aangifte is wel gericht op een aantal afdelingen. Zo worden onder meer Directie Toeslagen en het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) genoemd.
Naar aanleiding van het advies van Biemond neemt het ministerie van Financiën “intern maatregelen”, zegt Van Huffelen. Of dat betekent dat ambtenaren op non-actief worden gezet, wil ze niet bevestigen.