In de afgelopen maand zijn er 88 meldingen binnen gekomen over bijwerkingen van een koperspiraal. Hiervan zijn 47 vrouwen zwanger geraakt, ondanks dat ze de spiraal hadden als anticonceptiemiddel.
Tientallen vrouwen melden ondanks een Ballerine-koperspiraal tóch zwanger te zijn
Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) beheren.
Bijwerkingen koperspiraal
De meldingen kwamen binnen na een uitzending van het AVROTROS-programma Radar vorige maand. Het tv-programma meldde dat veel meer vrouwen ondanks dit spiraaltje onverwacht zwanger waren geraakt dan bekend was. Het zou om meer dan honderd zwangerschappen gaan. Uit documenten die het programma opvroeg met een beroep op de Wet open overheid (Woo), bleek dat honderden bijwerkingen van de Ballerine niet zijn doorgegeven aan de inspectie.
In de uitzending van Radar ging het over de Ballerinespiraal: een ronde anticonceptiespiraal die bestaat uit meerdere koperen balletjes. Deze balletjes kunnen vast komen te zitten in de baarmoeder, waarvan koperresten achter kunnen blijven. Zes vrouwen die zo’n complicatie hebben meegemaakt meldden zich bij Radar. Bij twee van de vrouwen zijn er restjes koper achtergebleven in de baarmoeder die niet meer weggehaald konden worden.
Zwangerschappen
Het precieze aantal zwangerschappen bij Ballerine-spiraaltjes is niet bekend. Dat komt doordat zwangerschap als een ‘verwachte bijwerking’ staat vermeldt op de bijsluiter. Daarom hoeft de fabrikant niets te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wanneer er een ongewenste zwangerschap plaatsvindt.
De Ballerine-spiraal wordt in Nederland sinds 2021 niet meer geplaatst omdat de IGJ relatief veel meldingen kreeg over bijwerkingen, zoals (gedeeltelijke) uitstotingen van de spiraal en ongewenste zwangerschappen. Het is niet bekend hoeveel vrouwen het voorbehoedsmiddel nog wél hebben.
