De Nederlandse cultuur van het thuisbevallen wordt voortaan gezien als Nederlands immaterieel erfgoed. Dat melden de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland vrijdag.
Thuisbevalcultuur komt op lijst van Nederlands erfgoed te staan
Er zijn meer westerse landen waar thuis bevallen mogelijk is, zoals België, Groot-Brittannië en Canada. Maar alleen in Nederland gebeurt dit op grotere schaal, aldus het kenniscentrum.
Thuisbevalcultuur
“Er zijn bij de Nederlandse thuisbevalcultuur veel partijen betrokken, namelijk verloskundigen, kraamverzorgenden en (aanstaande) ouders. Bij al deze partijen leeft echter lang niet altijd het besef dat het thuisbevallen méér is dan een medische handeling, het is ook onderdeel van de Nederlandse immateriële cultuur”, zegt de trotse KNOV.
Binnenkort wordt een moment bepaald om de thuisbevalcultuur officieel bij te schrijven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, zegt de KNOV. “We hopen dat de Nederlandse regering de thuisbevalcultuur in de toekomst gaat voordragen voor een Unesco-nominatie.”
Lees ook
Verloskundige over thuis bevallen in coronatijd: ‘We zullen nóóit om mondkapje vragen’
Immaterieel erfgoed
Naast thuisbevallen behoren ook de Matthäus-Passion in Grote Kerk Naarden, Afro-Surinaamse aflegrituelen en levende Nederlandse folkloredans tot de nieuwe vermeldingen.
De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland omvat na deze nieuwe bijschrijvingen bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.
Lees ook
Michelle beviel thuis in bad: ‘Dat was geen eitje, hoor’